110 хил. пътници повече минали през бургаското летище

Парите

07-11-2013, 14:16

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полети до три столици директно от Бургас

Планират нова сграда "Поддръжка" на летище Бургас

От началото на годината са обслужени 2.4 млн. души

Ръст от 4.6% на пътниците за първите девет месеца на 2013-а, отчита фирмата-концесионер на летище Бургас, спрямо същия период предната година.

От компанията Fraport обявиха, че през аеропорта в морския град досега са минали 2.4 млн. души. Това прави близо 112 хиляди пасажери повече за периода януари-септември спрямо същия период през 2012-а.

От отчета става ясно, че аерогарата в София към момента е обслужила само с 250 хил. пътници повече от черноморското летище. Предпоставки трафикът в Бургас да расте още ще има и след пускането на новия пътнически терминал, част от ангажиментите на концесионера, пише capital.bg

"Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" спечели конкурса през 2006 г. за 35 години. Регистрираното в България дружество е 60% собственост на германската Fraport. Останалите 40% от пролетта на 2008 г. са официално на компания от групата "Химимпорт", която е собственик и на авиопревозвача "България ер".

През миналата година концесионерът завърши изграждането на пистата във Варна, а тази насочи усилията си върху строежа на двата пътнически терминала след известно забавяне на проектите. Терминалът във Варна вече е открит, а пускането в експлоатация на този в Бургас предстои съвсем скоро, като цената на двата проекта е общо 150 млн. лв.