Намаляват парите за почистване на общината

Избират почистващата фирма в Стара Загора чрез процедура за обществена поръчка

До края на деня ще бъде обявена открита процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на постоянна фирма по почистването на Стара Загора.

В момента чисти фирма „Зауба“, но това е временно, съобщи кметът Живко Тодоров. От 1998 г. не е провеждана обществена поръчка за договора попочистването. На конкурентен принцип сега ще бъде избрана фирма , за да се направи такъв договор с нея, че да са ясни задълженията й и начините за контрол, уточни Тодоров.

От 2 млн. лв. през 1998 г., заплащането на фирмата изпълнител е нараснало на 6 млн. 800 хил.лв. през 2010 г. По думите му, за първи път от 15 години насам ще бъде преустановена практиката парите за почистване да бъдат увеличавани всяка година. На последната си сесия от 31 октомври 2013 г. Общинския съвет гласува те да бъдат намалени с 800 000 лв.
Предстои издаването на акт 16 и разполагане на търговците по новите маси на общинския пазар, след което той ще бъде официално открит, каза още кметът.

Не сме били щедри на обещания преди две години. Приоритет за нас беше привличането на повече средства по европейските програми и успяхме да го постигнем, осигурили сме договори за близо 200 000 млн.лв. Това ни даде възможност да разполагаме с повече средства за инфраструктурни проекти и проекти за подобряване на градската среда, заяви Живко Тодоров.