Прокуратурата погна Христо Бисеров за пране на пари

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за пране на пари срещу бившия депутат Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинов

Бисеров ще бъде разследван и за документно престъпление, защото е представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата. Назначени са и пълни данъчни проверки на Бисеров и Главинов, както и на няколко търговски дружества.

По-рано днес, парламентът освободи Бисеров, след като в неделя от ДПС съобщиха, че той е поискал да напусне партията и Народното събрание.

Вчера в прокуратурата е постъпила писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система от Бисеров.

Данните са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна. Титуляри на сметките са Бисеров и Главинков.

След получаване на парите са били извършвани влогове (срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (например Сейшелски острови).

Прокуратурата не уточнява за какви суми става дума, нито дали ще се изследва какъв е произходът им.

Разследването е възложено на следствения отдел на Софийска градска прокуратура, а от ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях.