Кръгла масa за паметника на Васил Левски край Свиленград

Консолидиране на усилия за осъществяване на проекта – как гражданското общество, публичните личности и специалистите да „работят” в една посока

На 5.11.2013 г. в Съюза на архитектите в България се проведе кръгла маса на тема „Изграждане паметник на Васил Левски край Свиленград”. Професионалната дискусия беше организирана от Илиян Матеев – председател на сдружение „Аз обичам България“ и беше водена от арх. Георги Бакалов (председател на САБ). Участие във форума взеха - арх. Васил Вълчев (представител на САБ), проф. Светослав Кокалов (ректор на Националната художествена академия), художникът проф. Ивайло Мирчев (предходният председател на Съюза на българските художници), арх.Светлозара Шаханова (председател на ССА) и други родни специалисти в областта на архитектурата, скулптората и изобразителносто изкуство.

Кръглата маса се инициира от сдружение „Аз обичам България”, чийто е и проекта за изграждане на паметника на Васил Левски край Свиленград. Дискусията беше провокирана от възникнали въпроси от страна на професионалните колективи, които се регистрираха за участие в конкурса за идеен проект за създаване на монументалния комплекс на Левски.
Целта на дискусията беше да се даде визия за важността на проекта като еманация на любовта към Родината от една страна и от друга да се обединят най-добрите идеи и професионални съвети за случването на инициативата, за визията и смисъла й. Категорично се постигна консенсус около важността на проекта и идеологията му. Специалистите се обединиха около тезата, че трябва с общи усилия да се търси най-доброто заради фундаменталната идея на проекта, и гражданското общество, публичните личности и професионалистите трябва да „работят” в една посока заради каузата. Съвремието беше изтъкнато като най-подходящо време за реализация на подобни проекти, заради необходимостта на българите да бъдат единни, а символиката и важността на образа на Васил Левски като фигура-обединител за пореден път беше подчертан като най-подходящия образ за случването на подобна цел.

На кръглата маса се взе решение конкурсът за идеен проект да бъде удължен с два месеца (до 31.03.2014 г.), за да могат творческите колективи да разполагат с достатъчно време за качествено представяне на идейните си проекти. Участниците в дискусията се обединиха и около тезата, че трябва да се даде повече свобода на творците, като за целта ще бъдат публично оповестени променените изисквания за височината на монумента, ще бъдат дадени по подробни насоки за музейната част на комплекса и за прилежащата територия.

Форумът беше обобщен от арх. Георги Бакалов в думите:
„Това е изключителен проект, в който сякаш пътя е по-важен от самата инициатива. Защото, за да се случи идеята трябва да се обединим и заедно да вървим към целта. А целта е да направим нещо, с което всички ще можем да се гордеем. Затова е хубаво, че инициаторите се обърнаха към експертите, за да можем с общи усилия да стигнем до най-доброто – и не след дълго да погледнем към паметника на Васил Левски и да се поклоним.“

 

pametnik.bg