22 500 лв. за отливки на Паметника на Апостола

22 500 лв. ще струва изработването на точни копия на откраднатите елементи от Паметника на Васил Левски

Сметката е направена от Музея за история на София и включва почистване и консервация на целия монумент, съобщава "24 часа".
"Сега сме в процедура по съгласуване на технологията за реставрация от Националния институт за недвижимо културно наследство. После ще започне и самата работа, която ще отнеме 2 месеца", обясни Борис Чилев от Музея за история на София.

Общият брой на откраднатите елементи е 39. Сред тях са грифони, фенери и други орнаменти. Преди десетина дни полицията откри 3 от детайлите, а издирването на останалите продължава.
Зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов не крие, че още таи надежда да бъдат открити оригиналните грифони и фенери. "За изработката на копията ще бъде обявена обществена поръчка. Не е изключено те да бъдат отлети в бронзолеярната, която работи по ремонта на Паметника на Цар Освободител, тя е единствената в София. Възможно е да се явят и други кандидати", посочи д-р Чобанов.
Идеята на общината е паралелно с реставрацията да тече и ремонтът на площадката при паметника с възстановяване на зелените площи. Работите трябва да приключат до 18 февруари, когато ще бъде отбелязана 141-ата годишнина от обесването на Апостола.
От няколко дни светинята се пази от две камери, които обхващат цялата зона и предават директно денонощен сигнал до видеоцентъра на общината.