Кметът на Карлово до Мюфтийството: Откажете се от Куршум джамия!

Емил Кабаиванов изпрати отворено писмо

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изпрати отворено писмо до  Главно мюфтийство по казуса с Куршум джамия.

Пловдивският Окръжен съд върна мюсюлманския храм и 2365 квардратни метра площи около него на мюфтийството. Кабаиванов внесе жалба в Апелативен съд – Пловдив. В момента тече и подписка против решението. В събота пък карловци готвят голям протест срещу връщането на мюсюлманския храм.

Ето и обръщението на кмета:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО РЪКОВОДСТВОТО

НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО

НА МЮСЮЛМАНСКОТО ИЗПОВЕДАНИЕ

В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Д-Р МУСТАФА ХАДЖИ

ГЛАВЕН МЮФТИЯ

Уважаеми ръководители на Главно  мюфтийство

на Мюсюлманското изповедание в Република България,

Господин главен мюфтия,

Обръщам се към Вас,

Оттеглете съдебния си иск за придобиване на "Куршум джамия" и прилежащите й площи в град Карлово!

Отправям този апел към Вас, защото вярваме, че вместо да издигаме огради, е по-правилно да строим мостове между различните вероизповедания в Карлово, както е било досега. Отправям този призив, защото съдебните дела е възможно да продължат с години, а през това време хората с различни вероизповедания в Карлово изкуствено да бъдат настройвани едни срещу други. Карловци сме мирни, работливи и родолюбиви хора. Винаги сме живели в разбирателство – християни и мюсюлмани. С този съдебен иск Вие ни противопоставяте едни срещу други, разделяте ни. Разрушавате тези хармонични отношения, градени с десетилетия!

На карловските мюсюлмани не им е необходима втора джамия. Те имат възможността спокойно да изповядват своята религия в действащата Ялъ джамия. Когато преди три години тя изгоря и финансите, предоставени от държавата, не достигаха за нейното възстановяване, и християните от Карлово събрахме пари и ги дарихме, за да може да се довърши ремонтът по-бързо. Благодарение на това, само след няколко месеца мюсюлманите получиха отново своя молитвен дом.

И мюсюлмани от Карлово се включват в подписката срещу Вашия иск за реституция на "Куршум джамия"! От много десетилетия до днес "Куршум джамия" е паметник на културата и ние, карловци, желаем тя да остане такъв. В прилежащия към нея парк, който се намира в Идеалния център на Карлово – известен на жителите и гостите на града като паркът „със сърничката”, всички ние заедно разхождаме децата си.

Нашият апел е "Куршум джамия" да остане собственост на общината - на всички Карловци! Сега и завинаги! На християни, на мюсюлмани, цялото многообразие от етноси и религии, за които Карлово е Дом.

Господин главен мюфтия,             

Защо претендирате да притежавате част от Идеалния център на град Карлово? Заслужава ли си да платим цената на разрушената хармония между християни и мюсюлмани в града на Апостола на българската свобода! Революции са избухвали и при по-малък повод. Нека не се възприема нашата толерантност като слабост! Ако Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България наистина милее за "Куршум джамия" в Карлово, включете се и Вие към нашите усилия да намерим необходимите средства за реставрацията на този уникален паметник на културата.

Оттеглете исковата си молба за придобиване на "Куршум джамия" и прилежащите й площи в град Карлово!