Експерти прогнозират скок на данъците

Трябват нови инвестиции в Пловдив, категорични са икономисти

Ако не се вземат спешни мерки, от 2016 година ще се наложи рязко повишаване на данъците в Пловдив. Това предупредиха експерти по време на кръгла маса на тема „Заеми, дефицит и данъци за развитието на Пловдив”. На дискусията бе представена официална експертиза на бюджета и управлението на публичните финанси, изготвена от четирима икономисти, начело с председателя на Съюза на икономистите в България професор Кръстьо Петков. Освен него, във форума взеха участие бившият заместник-кмет на града Александър Константинов, председателят на Асоциацията на малкия и среден бизнес Димитър Лукарев, председателят на регионалната лекарска колегия д-р Георги Кръстев, общественици и представители на бизнеса.

Повод за изготвянето на анализ за състоянието на публичните финанси в Пловдив е станало изследване, проведено в града преди три месеца, от което става ясно, че оборотът на заведенията е намалял с 40-45 на сто, обяви бившият заместник-кмет Александър Константинов. По думите му това красноречиво говори за лошото състояние на бизнеса в града и все по-влошаващата се ситуация. Тревожните резултати са подтикнали организаторите на днешната дискусия да потърсят помощта на експертите от Съюза на икономистите в България.

Според проф. Петков анализът на икономистите сочи, че Община Пловдив навлиза в изключително рисков период от гледна точка на бюджета и управлението на публичните финанси. Според него за това говори спадът в събираемостта на данъците и е нужна по-голяма предпазливост в планирането на разходите и внимателен анализ на бъдещите ефекти от тегленето на нови заеми от града. От Съюза на икономистите предлагат до края на годината да се състои експертна дискусия, като в нея трябва да вземат участие и чуждестранни икономисти. Професор Петков бе категоричен още, че е изключително важно преди да се тегли заем да се направи допитване до данъкоплатците, тъй като те ще изнесат тежестта на този кредит в бъдеще. Като друго важно условие за предотвратяване на тежка ситуация икономистите смятат, че е особено належащо е да се привлекат нови инвестиции в региона, тъй като Пловдив има огромен потенциал в тази насока.  Според него около 30 процента от общините в България са в икономически риск, за което ще бъде информиран и министърът на финансите Петър Чобанов.

Преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски” Атанас Владиков също предупреди, че след 2015 година Община Пловдив ще бъде изключително затруднена да изплаща заемите, изтеглени досега. По думите му тогава изтича гратисният период по новия заем и двата кредита ще се застъпят, което ще създаде т.нар. ексцес. Така изплащането на заемите ще стане изключително трудно, тъй като, за да се покриват ще трябват по около 14 милиона лева на година.