Затворите се изнасят в София! Вдигат протест на празните канчета

Повече от 50 надзиратели от Пловдив на бунта пред Министерство на правосъдието (обновена)

Без споразумение приключи срещата между представители на синдиката на служители от затворите у нас и правосъдното министерство. В рамките на пет дни протестиращите ще обсъдят направените им предложения и ще решат дали да ги приемат.

От министерството предложиха петпроцентово увеличение на работните заплати, както и изравняване на социалните придобивки на надзирателите до тези на служителите в МВР.

Стотити надзиратели се събират днес по обяд за протест пред правосъдното министерство. Искат по-големи заплати и по-добри условия на труд. Служители от всички затвори, следствени арести и пробационни служби ще се борят за правата си. Демонстрацията е срещу цялостната политика в системата на местата за лишаване от свобода и срещу предлагания бюджет за следващата година.

Няма да правим цирк, очакваме диалог със заместник-министъра и директорите на гл. дирекции "Изпълнения на наказания" и "Охрана", каза за Plovdivutre.bg Иван Петров – председател на Синдиката. Приготвени са лозунги и празни канчета, които ще огласят столицата.

Недоволните имат уверение, че днес ще бъдат чути и ще се вземат конкретни мерки. Проблемите ни стоят от 25 години, не се решават, заяви Петров.

Протестиращите искат преразглеждане на работното време, почивка и отпуски. Те настояват да се увеличи и персонала в затворите.

Надзирател-стажант започва в системата със заплата от 470 лева. Най-високото възнаграждение в сектора е около 600 лева. По официален ценоразпис парите за униформите и оборудването им излизат на около 1000 лева, а лимитът, който един служител може да си позволи, е едва 400 лева. Несправедливо за служителите е и положението, при което за 24 часа труд реално им се заплащат 20-22 часа. Това, по техни изчисления, ги ощетява с около 1000 лева на година и с около 27 000 за цял живот трудов стаж.

Служителите се оплакват и от огромен стрес, високо кръвно, разболяват се от диабет. В същото време обаче не им се правят редовни изследвания, тъй като Министерството на правосъдието няма сключен договор за трудова медицина.

Сериозен е проблемът и с броя на затворниците, които се падат на един надзирател. Един човек отговаря средно за около 150 лишени от свобода. За сравнение в Европа на един пазител се падат по двама затворника.

Ще продължим напред с протестите си, категорични са хората. Ще направим друг протест, ще подадем искове в съда, ще сезираме европейските институции, някои са готови и на крайни действия - блокиране на пътища и магистрали.

Демонстрацията в София ще протече под мотото „Елате при нас”, като призив към отговорните лица и институции да се срещнат очи в очи с протестиращите.