Таксита от Пловдив блокират столицата на 20-ти ноември

Шофьорите излизат на национален протест

Таксиметровите шофьори от Пловдив излизат на национален протест на 20 ноември в София. Това каза за Радио "Фокус" – Пловдив Георги Ряпов, председател на Асоциацията за защита на превозвачите и шофьорите на таксита в Пловдив.

Те се обявяват срещу намерението на транспортното министерство да ги задължи да плащат патентен данък. От бранша настояват още колите им да не се сменят на 10, а на 15 години, както и за въвеждане на минимална тарифа, която да е еднаква за всички фирми. Таксиметровите превозвачи са също против идеята да се явяват на психотест всяка година. „Ако исканията им не бъдат чути те ще преминат към гражданско неподчинение, защото им е омръзнало да ги лъжат”, каза Ряпов.

„Пловдивските шофьори на таксите са и против най-новото решение на общината да им намали с 50 % таксата за разрешително. Тя пак остава най-високата в страната”, каза Ряпов. В София е 50 лева на година, а те ще трябва да плащат по 80 лв. на година. Не ги устройва и плащане за две години наведнъж, тъй като никой от тях не знае дали ще успее да запази тази си дейност за две години. Ако фалира, парите горят.

Те искат още по-голямо намаление на таксата за разрешителното и плащане всяка година, а не за две. „Ще очакваме общината да направи необходимото, ако не искат отново протести в града”, добави Ряпов