Крумово и Ягодово напълно газифицирани

Предстои в най-скоро време детските и учебни заведения също да са с газови котли, за да се спестят средства от гориво

Две от селата на община „Родопи” – Ягодово и Крумово вече са напълно газифицирани. Всички дейности по процеса са приключени. Предстои в най-скоро време детските и учебни заведения също да са с газови котли, за да се спестят средства от гориво.

В Ягодово газта вече е пусната и клиентите могат да се възползват от нея. В селото са прекарани 4 километра тръби. В село Крумово синьото гориво ще бъде пуснато до края на следващата седмица. Газта може да се използва за домакински нужди, както за отопление, така и за готвене. Предимството е, че няма да има отпадъци като при въглищата.

„Важно е общината да се газифицира, защото ще се подобри екологията и ще се избегне твърдото гориво, което причинява гъст смог над Пловдив и региона през зимата”, коментират експертите на „Родопи”.

С газта няма неприятна миризма и проблеми, каквито при твърдото гориво. Напролет газификацията продължава в Брани поле и Белащица. С природния газ за отопление няма нужда да се секат, складират или палят дърва. Няма дим, сажди или искри, от които да се притесняват домакинстватаБойлерите на природен газ загряват водата три пъти по-бързо от електрическите, а се плаща близо два пъти по-малко.

„Идеята е да улесним жителите на „Родопи”. Затова инвестираме в газифицирането на селата и се радвам, че в първите две села газификацията приключи успешно”, коментира кметът на „Родопи” Пламен Спасов.