Земеделци искат оставката на Ставрева

Третият конгрес беше фарс, смятат недопуснатите до залата земеделци

Представители на Обединените земеделци поискаха изминалия Трети конгрес на партията да бъде обявен за нелегитимен и обвиниха председателя Петя Ставрева в грубо манипулиране, нарушаване на устава и на практика установяване на еднолично ръководство. В Пловдив недопуснатите в събота представители на 17 общински организации обявиха, че обжалват легитимността му и го окачествиха като фарс. Припомням, че в събота вратите на зала България в НДК останаха под охрана от наета частна фирма, която допускаше само предварително определени от Петя Ставрева делегати. Така се стигна до абсурдната ситуация дори Георги Димитров, който е първият председател на ПП „Обединени земеделци” и бе кандидат за поста, да не бъде допуснат до залата.

Според бившия депутат от Синята коалиция Моньо Христов, през последните две години и половина са извършени редица нарушения на Устава на партията. По думите му не е приет окончателен бюджет на Съюза от Постоянното присъствие и се е извършвало безконтролно изразходване на средства. Освен това Христов отправи упрек към Почетния председател Анастасия Мозер за това, че се е срещала с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и открито е обявила, че земеделците са склонни на бъдеща коалиция с него. Моньо Христов показа и документ, според който днес е разбрал, че един от членовете на ръководството е осъден за нарушения с еврофондове. По думите му, скандалната кандидатура, която е в пълен разрез с устава на партията, е лична номинация на председателя Петя Ставрева. Бившият депутат обяви, че внимателно ще провери дали сигналът за това отговаря на истината.

Бившият заместник-министър на земеделието Георги Къркъмов обяви, че обявилите се за нов конгрес земеделци не са разколници и желаят обединение, а не раздор. Той обаче, бе категоричен, че трябва да се води дискусия по всички наболели проблеми и да се потърси отговорност за свършеното досега. На подобно мнение е и първият председател Георги Димитров, който окачестви като катастрофа резултата на парламентарните избори. Той изказа недоумението си как е възможно председателят Петя Ставрева да заяви, че поема своята отговорност, без обаче да подаде оставка.