Вдигат многоетажен паркинг до Морска гара

Общината е подготвила и проект за рехабилитация на канала в езерото Вая

Многоетажен паркинг иска да изгради община Бургас в близост до новооткритата Морска гара. Идеята е да се намали трафикът в зоната на пристанището и Морската градина и да се осигурят необходимите паркоместа за посетителите и туристите.

Към момента проектът е на етап предпроектно проучване, а финансирането е планувано по инициативата "Джесика". 

Общината е подготвила и проект за рехабилитация на канала в езерото Вая. То е познато като най-голямото естествено езеро у нас и е известно с богатото си биоразнообразие и защитените зони.

Езерото притежава огромен потенциал за различни видове рекреационни и спортни дейности, като гребане, наблюдение на редки видове птици, риболов и много други. В момента брегът на Вая е недоразвит и се нуждае от пълна рехабилитация.

Проектът има за цел да повиши привлекателността на езерото, чрез създаване на екологично безвредни съоръжения за спорт, забавление и рекреация.

Както Burgasutre писа с финансиране по програма Джесика в града ще бъде изграден уникалният атракцион "Подземен град", който ще се помещава в бомбоубежищата в Морската градина, както и пълната реконструкция на Флората.