Виж всичко за Бургас само с един клик в Go to Burgas

Порталът събира на едно място и представя по атрактивен начин пълната информация за града, от която един турист се интересува и нуждае

Go to Burgas e името на официалният туристически портал на Бургас, който за първи път събира на едно място и представя по атрактивен начин пълната информация за града, от която един турист се интересува и нуждае, идвайки тук. Go to Burgas е първият по рода си уеб-портал от подобен мащаб и с подобна функционалност не само на територията на Бургас, но и в цялата страна. Заедно със сайта, Община Бургас стартира и още една иновативна за България услуга - пакетните карти „Burgas Card”, които предлагат в пакет достъп до музеи, галерии, атракции, спорни обекти, безплатно ползване на обществен транспорт, велосипеди под наем, както и отстъпки в заведения, търговски центрове, билети за събития и др.

При създаването на платформата Go to Burgas, включваща както портала, така и картите, са проучени и използвани опит и практики от водещи европейски държави. Двете иновации, които ще направят Бургас още по-популярна и предпочитана туристическа дестинация, бяха за първи официално представени днес пред медиите от Атанаска Николова, зам.-кмет по „Европейски политики“ в Община Бургас, Кристина Вълчева, вр.и.д. директор на Общинско предприятие „Туризъм“ и представители на фирмата-изпълнител. 

Gotoburgas.com съдържа обща информация за града – история, природа, времето, начините за стигане до Бургас, възможностите за транспорт в рамките на града, подробна карта. В него се съдържа информация и за най-атрактивните места - музеи, галерии, атракции, паркове, плажове, археологически обекти, възможности за спорт, др. За всяко от тях има описание, снимки, информация, как се стига, контакти. Посетителите на GotoBurgas ще намерят информация и за актуалните събития по време на престоя си, за заведенията в града, възможностите за шопинг, безплатни wi-fi зони, болници, аптеки, таксита, др. Оттук туристите могат да организират и престоя си в града, тъй като сайтът дава възможност и за резервации на хотели. Сайтът е на три езика – български, английски и руски.

„Този сайт е част от цялостната политика на Бургас градът ни да бъде част от „Smart Cities” – движението, което чрез най-новите и модерни технологии се стреми към т.нар. „умно“ управление на градовете.“, сподели зам.-кметът Атанаска Николова. 

„Функционалността на сайта се дължи и на възможността хотелиери, ресторантьори и всички други частни обекти и фирми, сами да публикуват информация за услугите, които предлагат, при това напълно безплатно.“, каза Кристина Вълчева - вр.и.д. директор на ОП „Туризъм“. Тя разкри и новината, че макар и съвсем „млад“, уеб-сайтът вече е номиниран за наградите „BG Сайт 2013“ в категория „Адаптивни и отзивчиви сайтове“.

„Go To Burgas” е създаден по най-новите тенденции на уеб-дизайна – т.нар. „адаптивен дизайн“ и може да се ползва от всякакъв вид мобилни и електронни устройства“, обясни Светослав Николов - мениджър на фирмата, отговаряща за уеб-дизайна. „Взети са и всички мерки по отношение сигурността на пакетните карти, така че с тях да не може да се злоупотребява“, каза още той, демонстрирайки и наглед начинът по който се работи с „Burgas Card”. Пакетните карти са за 1, 2 или 3 дни, стандартни, детски, за хора над 55 г. и за семейства. Картите притежават и още една много важна функция – те служат за отчитане на статистика за броя посещения на различните обекти с дата, час и място, които общинската администрация ще съхранява и ползва при анализите си и бъдещо планиране. 

Сайтът има и мобилно приложение, което също е изключително лесно и удобно за ползване. Хората, ползващи Go to Burgas през телефоните си, ще могат в реално време да получават съобщения с актуална информация – напр. напомняне за събития, новини, откриване на нов туристически обект, др.

Go to Burgas e разработен в рамките на международен проект, по който Община Бургас е партньор - “Роля на иновативните услуги на туристическия пазар в подкрепа на регионалното развитие” (SMART TOURISM), финансиран по програма INTERREG ІVС.