Сексуални маниаци посегнали на 521 българчета за година

У нас няма център за жертви на блудство и изнасилване

521 деца са изнасилени или преживели блудство през миналата година. Реалната цифра обаче е два-три пъти по-голяма, каза в Пловдив Георги Арабаджиев, зам-директор на Главна дирекция "Национална полиция". 82 са пълнолетните жертви. 63% от насилниците са разкрити. За първите 10 месеца на тази година 514 българи са преживели сексуално посегателство.

Обикновено извършителите се разкриват лесно, тъй като при тези престъпления има много следи и доказателствен материал. По-трудно е при групови посегателства, коментира Арабаджиев.

У нас няма център за жертви на подобни престъпления. Пострадалите обикновено се приютяват от неправителствени организации. В Пловдив има кризисно звено за насилени с капацитет от 9 души.

Британското посолство в България заедно с МВР проведе среща на тема „Как да работим ефективно с жертвите и извършителите на сексуални посегателства”.

Според британския посланик у нас Джонатан Алън сексуалните престъпления са едни от най-трудните за доказване и задържане. Жертвите трябва да имат доверието да докладват, но и сигурността, че полиция и прокуратура ще гледат сериозно на техния случай. Голяма част от престъпленията стават зад стените на собствения дом. Често семействата се правят, че това не се е случило и избягват да говорят за насилието, коментира посланикът.

За прокуратурата блудството и изнасилването са тежки престъпления. Важно е да се постига справедливост, но по начин, щадящ жертвата, заяви Сава Петров от ВКП.

За сравнение, във Великобритания миналата година насилените са били 85000 души. Заловени са 25 % от извършителите на мръсното деяние. В страната са изградени 63 центъра за жертвите.