Старозагорски предприемачи се срещнаха със скандинавски дипломати

Обсъдиха се възможностите за сътрудничество и инвестиции

Членове на Българо-скандинавската търговска камара и представители на бизнеса и деловите среди от Старозагорски регион проведоха работна среща в Стара Загора. Тя беше организирана от Българо-скандинавската търговска камара и Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

В срещата участваха: Н.Пр. Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция в България; Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия в България; председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов; президентът на Българо-скандинавската търговска камара Гьоран Свенсон, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, председателят на Общинския съвет Емил Христов и представители на десетки фирми.

Основна цел на форума бе да се разширят възможностите за контакти между членовете на Българо-скандинавската търговска камара и фирми от Стара Загора и региона и за съвместни инициативи. В него участваха 17 скандинавски и около 50 старозагорски фирми. Техните представители имаха възможност да проведат и индивидуални срещи, на които обсъдиха възможностите за конкретно взаимодействие и партньорство.

Основната цел на посещението ни в Стара Загора, която си поставя посолството на Швеция, е взаимно да представим нашите компании и да обсъдим възможности на съвместна работа. Търговският обмен между двете държави е ограничен, но има потенциал за развитие. Икономиките на България и на Швеция зависят до голяма степен от износа и трябва да се стимулират малките и средните предприятия, заяви посланикът на Швеция Хелена Алин. През 2012 г. преките инвестиции на фирми от скандинавската страна в България са в размер на 28,1 млн. лева. Посланикът на Швеция Хелена Алин заяви още, че регионът на Стара Загора има изключително богато културно-историческо наследство, което трябва да се популяризира по-активно. Ежегодно през пролетта в Гьотеборг се провежда голям туристически форум и ако България участва в него, ще установи полезни контакти, каза още Хелена Алин.

Бизнес връзките между вашата страна и Норвегия не са толкова големи, колкото ни се иска. За миналата година са направени инвестиции за 1,1 млн. лева. Причината за малката сума е, че България все още не е популярна посока за правене на за бизнес за нашите фирми, заяви първият дипломат на Норвегия Гюру Викьор. Тя добави, че в Норвегия особено много се акцентира на възобновяемите енергийни източници, на енергийната ефективност и на иновации в зелената енергия. Не случайно част от общия финансов ресурс за България, който е в размер на 127 млн. евро, е насочен към програми за зелена енергия и транспорт, щадящ природата. Усвояването на средствата е трябвало да започне през 2009 г. и да приключи през 2014 г., но заради забавяне от страна на Европейския съюз срокът е удължен до 2017 г. В тази връзка посланикът на Норвегия цитира като успешен, финансиран по норвежката програма, проекта за качествата на атмосферния въздух, който Тракийски университет - Стара Загора изпълни.