Здравето на Кела се влошило заради натрошения от бомба крак

37-годишният бургазлия е обвинен за убийството на Димитър Стаматов - Мастара, извършено преди 11 години

До края на ноември следователите по делото срещу Пламен Дишков - Кела трябва да са приключили с преявяването на материалите по разследването.

Изготвен е график, според който всеки ден от 8 до 28 ноември обвиняемият и негов адвокат трябва да са в следствената служба. Защитата обаче скочила срещу пришпорването, една от причините  е следоперативното състояние на Дишков, пише в. "24 часа".

37-годишният бургазлия е обвинен за убийството на Димитър Стаматов - Мастара, извършено на 21 ноември 2002 г. Делото срещу него трябваше да тръгне на 22 октомври, но съдът прекати производството и го върна за доразследване след като стана ясно, че част от материалите са предявени на Дишков в отсъствие на негов защитник. Според юристи това е елементарен и недопустим пропуск.

Адвокатите на Кела вече са пуснали възражение срещу графика, по който трябва да се извърши новото предявяване. Нито един от тях не бил свободен в продължение на цял месец, за да участва в процедурата. Те искат разсрочване на предявяването, тъй като състоянието на обвиняемия не позволявало ежедневни пътувания и дълго време престой в следствието.

Дишков е с опериран ляв крак от лятото. Това е кракът, който преди 12 г. беше силно натрошен от атентат срещу него, в който загинаха други двама млади мъже. Операцията налагала дълъг възстановителен период. Именно деформацията на пострадалия от бомбата крайник довела до натоварване и последваща коксартроза на десния крак, обясняват запознати.

Защитата на обвинения като поръчител и помагач на убийството ще поиска в рамките на досъдебното производство две нови експертизи - комплексна съдебномедицинска и психолого-психиатрична. Първата трябвало да каже какво е актуалното здравословно състояние на Кела, какво е позволено и какво забрането за него.

Втората пък трябвало да отговори на въпроса доколко болките, които изпитва, му пречат да възприема правилно предявяваните му доказателствени материали.