Делото срещу Кела обратно на досъдебна фаза

Причината - процесуално нарушение при предяваване на обвинението

Делото срещу Пламен Дишков - Кела за убийството на месарския бос Димитър Стаматов - Мастара не само се отложи, както се предполагаше, но и бе върнато обратно на разследващите.

Причината е, че не са му предявили обвинението в присъствието на защитник, което е съществено процесуално нарушение. 

В случай, че адвокатите на Дишков са възпрепятствани, е трябвало това да се случи в присъствието на служебен защитник.

Така мотивира решението си председателят на съдебния състав съдия Събчо Събев след повече от 40 минути размисли. 

Това до някъде удовлетвори защитниците на Кела, които малко преди това също поискаха  от съда да върне делото във фазата на досъдебното производство, тъй като по него имало над 20 процесуални нарушения. 10 от тях вероятно са изчезналите записи от следствения експеримент, а една от версиите по случая изобщо не била разследана. " Имаме експертиза, която доказва, че изстрела в якето на пострадалото лице е от упор от 30 до 80 см. По тази версия никой не е работил", каза пред БургасУтре адв. Боев минути след произнасянето на съда. 

Кела не се яви в съда. Стана ясно, че здравето му се е влошило. Това е константацията на началника на затворническата лечебница и още двама специалисти от клиниката по ортопедия и травматология към "Пирогов". Според становището на медиците обвиняемия не е в състояние да пътува или да стои по продължително време на едно място. 

По тези констатации съдът също взе отношение като подчерта, че нехайството на администрацията в бургаския затвор е недопустимо и би следвало от там да изпратят конкретни искания до съда със становище и преценка за съпътстващото лечение на Дишков.