Почитаме жертвите на пътя

23-ма са убити в Старозагорско при катастрофи от началото на годината

Съвместни екипи на «Пътна полиция» и Младежки общински съвет Стара Загора ще призовават днес водачите на моторни превозни средства да  се замислят за своето поведение на пътя, да анализират грешките си, извършваните опасни волности и преди всичко да спазват правилата за движение по пътищата.

Поводът е Международният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Всяка трета неделя от месец ноември е определена с резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации за “Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия”.

През 2013 г календарният ден за възпоменание е 17 ноември.

От началото на годината до месец октомври в Старозагорско при катастрофи са загинали 23 души, а 396 са ранените. Общо пътно-транспортните произшествия са 1429. Това съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Пламен Момчев.

Най-честата причина за катастрофите остава движение с превишена и несъобразена скорост - 107 катастрофи с 10 загинали и 136 ранени. От началото на годината са възникнали 49 катастрофи, в които са участвали деца до 17 години с 1 убит и 56 ранени.