КНСБ иска мерки за работещите българи в Бюджет 2014

От синдиката прогнозират огромни загуби за "Мини Марица изток" в края на годината

Липсата на необходимите социални измерения и мерки за работещите българи са най-тежкият проблем на Бюджет 2014. Липсват мерки за оздравяване на държавните предприятия. Трябва да се замрази възрастта за пенсиониране и трудовия стаж.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод предстоящия протест на синдиката, определен за 20 номеври - денят, в който НС трябва да приеме на второ четене Бюджета за следващата година.

По думите на Димитров, работещите бедни в страната са се увеличили с 80 000 в последните три месеца и са вече 1 700 000 души. За тези хора в бюджета не са заложени никакви мерки. "Предложенията, които поставихме на масата на преговорите в тази връзка, не можахме да защитим, затова сега ги слагаме в нашите синдикални искания на протеста", каза Димитров. Той допълни, че има инструменти, чрез които може да се помогне на работещите българи, а именно - връщане на данък "Доход" за тези, които получават ниски заплати до 400 лв. Това са 500 000 души, според анализите на КНСБ, на които може да се помогне с 200 млн.лв. А тази сума може да бъде събрана, ако законодателят спешно криминализира укриването на осигурителни вноски.

На второ място в бюджета не виждаме оздравителни и стимулиращи мерки за държавните предприятия, за да заработят така, че да излизат на печалба. Синдикалният лидер посочи за пример в тази връзка най-голямото предприятие в България, което е на територията на област Стара Загора - "Мини Марица изток". По думите му, се очаква за първи път енергийното дружество да излезе на огромна загуба в края на тази година с близо 50 млн. лв. "Не виждаме в бюджета да се отдели енергетиката така, че тя да може да гарантира сигурни доставки на ток, сигурни работни места и заплати за енергетиците", подчерта Димитров. "Бюджетът недофинансира НЕК с около 370 млн.лв., което означава, че компанията няма да се разплати с ТЕЦ-овете регулярно, а те от своя страна с мините и това са нашите опасения", допълни той.

Не на последно място Димитров постави искането да бъде замразено нарастването на пенсионната възраст и стажа за поне седем години.

Според вътрешно допитване в КНСБ над 51% са настояли за национален протест, а за национална стачка - около 20%, но ако не се променят параметрите в бюджета, особено в сектор "Енергетика", Димитров прогнозира през февруари най-късно картината да се промени кардинално и синдикалните членове да настояват за национална стачка.

Според Димитров, на 20 ноември, за когато е обявен националният протест на синдиката, се очаква да участват между 6 000  и 8 000 души.