Надзирателка осъди държавата, не й плащали извънреден труд

Делото е решено в нейна полза на първа инстанция

Надзирателка от единствения у нас женски затвор постигна победа на първа инстанция и успя да осъди Министерството на правосъдието чрез Главната дирекция "Изтърпяване на наказанията" за неплатения й извънреден труд, съобщи в. "Труд".

Това е първото приключило от серията дела в Районния съд-Сливен, които засега неколцина служители на затвора се престрашиха да заведат заради накърнените им права. Надзирателката е единствената дама сред тях, останалите са мъже от т.нар. външна охрана на затвора.

Надзирателката претендира за неплатен извънреден труд от 2009 до 2012 година. През този период основната й заплата е била 592 лева, в началото на миналата година е увеличена на 607 лева. Редовните 24-часови дежурства, които е давала, не са били заплащани напълно.

Начислявани са й пари само за по 20 часа, не й е била отпускана и полагащата се по регламент отпуска, също за извънреден труд. Районният съд в Сливен осъди държавата чрез правосъдното ведомство да плати обезщетение на служителката от близо 3 хиляди лева, както и дължимата отпуска от 355 часа и 30 минути. Отделно трябва да внесе и 500 лева за разноски по делото и хонорар на вещото лице. Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" има право да обжалва съдебното решение пред втора инстанция.

Още седем служители на женския затвор, от които един вече е напуснал, съдят правосъдното министерство за неплатен извънреден труд - допълни Цветан Михайлов, лидер на синдикалното дружество. В близко време се очаква решението на съда. Очаква се и други служители от Сливен да потърсят справедливост чрез съда. 

Делата срещу Главната дирекция "Изтърпяване на наказанията" започнаха преди две години, най-напред по искове на служители от Софийския затвор. По-късно към тях се присъединиха и колегите им от други затвори в страната. "Към момента делата са вече около 500, присъдените обезщетения са за над 2,5 млн.лева. Платени са обезщетенията само на няколко души" - каза Цветан Михайлов. Сред служителите в страната се надигало напрежение, тъй като в бюджета за догодина не били предвидени средства за изплащане на присъдените обезщетения.

Служителите от "Пожарна безопасност и защита на неселението" в МВР също масово подадоха искове и осъдиха държавата за неплатен извънреден труд и непредоставена предпазна храна. Почти целият състав на службите в Сливен и Нова Загора чакат да получат присъдените им обезщетения от 500-600 до 3000 лева и повече. Все още не е приключила съдебната сага на пожарникарите от Котел.