Рядък бял гмурец посети язовир Мандра

Явлението леуцизъм е генна мутация, която се наблюдава изключително рядко в природата

Изключително рядък голям гмурец с бели петна вместо типичните кафеви е най-новият обитател в язовир Мандра.

Птицата с различен цвят силно се откроява сред останалите големи гмурци и лесно може да бъде забелязана.

Вместо типичното за зимата тъмно кафяво и бяло, при този голям гмурец кафевите петна по тялото са заместени от светли жълтеникави тонове, а някои от тях са дори изцяло бели. Явлението е известно като леуцизъм и е генна мутация, която се наблюдава изключително рядко в природата.

Леуцизмът се дължи на пълна или частична загуба на два вида пигменти в перата или кожата на птиците, но се запазва нормалното оцветяване на клюна и очите и това го отличава от албинизма.

Леуцистите изглеждат жълтеникави или бели, докато  албиносите са изцяло бели, защото меланинът изцяло липсва в кожата, космите и очите, обясняват рядкото явление от Дружеството за защита на птиците.

В бургаските езера вече няколко пъти са наблюдавани "бели" птици от различни видове. Известни са леуцисти сред големите корморани, които по принцип са изцяло черни птици, както и един малък червеноног водобегач, наблюдаван само преди година.

Наблюдението на странната птица е направено по време на мониторинга на състоянието на бургаските езера извършван по проект "Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС.