Да разчетем емоциите на кучетата по опашките им?

Италиански учени хвърлиха светлина как движението на опашката на кучетата изряза тяхното настроение

"Добре известно е, че лявото и дясното полукълба при човека реагират по-различни начини на фактите, предизвикващи положителни или отрицателни емоции. Ние се опитахме да видим какво това става при другите видове", твърди неврологът проф. Джорджи Вальортигар от Университета в Тренто, цитиран от сп. "Кърънт байолъджи" (Current Biology). Именно то публикува резултатите от изследването.

Ученият добави, че както и при хората дясното полукълбо на кучешкия мозък отговоря за движенията на лявата половина на тялото - и обратно. А полукълбата играят различна роля при емоционалната реакция.

Учените демонстрирали пред кучета видеозаписи с други кучета и наблюдавали реакцията им. Те също измервали пулса им и анализирали поведението им. При това изследователи могли на записа да променят движението на опашката, за да проследят по-добре реакцията на изследваните обекти. Когато животните виждали от записа, че едно спокойно куче маха опашката си надясно (от гледна точка на кучето от записа), поведението им не се е променяло и също било спокойно. Но когато виждали, че опашката се движи наляво, те ставали неспокойни, а пулсът им се учестявал.

Проф. Джорджи Вальортигар не смята, че по такъв начин кучетата съзнателно си подават сигнали. Според него в хода на еволюцията животните просто са се научили да разпознават признаците, които трябва да ги накарат да бъдат нащрек. Той и колегите му смятат, че изводите им могат да помогнат на собствениците на кучета, ветеринарите и дресьорите по-добре да разбират поведението на питомците си.

Кинологът от Бристълския университет Джон Бредшоу изтъква, че учените не за пръв път отбелязват ролята на лявата и дясната страна в начина, по който кучетата възприемат света около себе си. Така например група изследователи установи през 2012 г., че кучетата обръщат главите си наляво, когато общуват с агресивните себеподобни, и надясно, когато среща спокойни кучета.