Най-опасните шофьори в Зодиака

" Предпочитам да се возя при 24 годишен Лъв, отколкото при 42 годишен Водолей" . Везните и Водолеите са най-недисциплинираните водачи. Скорпионите и Телците пък - най-неотстъпчиви.

Експертите от InsuranceHotline, водеща канадска компания в автомобилното застраховане, установили странни закономерности между зодиакалния знак и склонността към пътно-транспортни произшествия. Те провели изследване върху база данни, включваща досиетата на повече от 100 хиляди клиента, подали искане за застрахователни обезщетения в рамките на 6 години. Резултатите били толкова показателни, че от компанията обмислят дали да не въведат диференцирани според зодиакалния знак размери на застрахователните вноски, тъй като неговото влияние се оказва в пъти по-съществено в сравнение с обичайни критерии като възраст или шофьорски опит. Или както изтъква изпълнителният директор на компанията Ли Роман пред Ройтерс : " Предпочитам да се возя при 24 годишен Лъв, отколкото при 42 годишен Водолей" и подчертава, че обмисля да въведе зодиакалния знак като критерий при определяне на коефициента при застраховането. В Канада той се определя според възрастта на водача. Самите резултати са достойни за астрологичен коментар, тъй като разкриват много показателни, макар понякога не толкова популярни качества на зодиакалните знаци.

За някои може би ще бъде неочаквано, но за добре запознатите с детайлите напълно логично - класацията водят Везните. Уж възпитаните, добродушни и отстъпчиви Везни са най-недисциплинираните и опасни шофьори. Резултатът става малко по-логичен, когато се сетим за колебливостта им в моментите, когато от тях се изисква взимането на решение. А както знаем  опасните ситуации на пътя изискват незабавни реакции, тъй като една секунда може да реши всичко. Неувереността и колебливостта на Везните вероятно  забавят адекватните им реакции. Риска се повишава и от друго типично за Везните качество- все пак те са кардинален знак и често се опитват да компенсират нерешителността със свръхактивност и то точно тогава, когато е необходимо да проявят сдържаност. Като например онези "досадници" образуващи колони след себе си, които след като са пропуснали няколко прекрасни възможности за изпреварване, предприемат такова, когато някой вече се е засилил зад тях.

На второ място се нареждат Водолеите, които вземат преднина най-вече поради  повтаряща се тенденция изобщо да не спазват ограниченията и правилата за движение. При това се оказва, че когато нарушението е вече установено, Водолеите никога не признават вината си и обвиняват всеки, включително и случайността, само не и себе си. Очевидно до тези завидни водещи позиции в класацията ги е довел вроденият им стремеж към свобода. Всички правила, включително и тези осигуряващи безопасността на движението, биват възприемани от тях като недопустим опит да бъде ограничена личната им свобода и инстинктивно биват отхвърляни. Това си е фундаментален проблем на Водолеите, които все пак са сатурнов знак и като такива са получили нелеката житейска задачка да се научат, че придобиването на истинска външна свобода е невъзможно без вътрешна самодисциплина. Е, имат цял живот на разположение, нека се учат, стига да не застрашават нашия.

Противно на очакванията Овните се нареждат едва на трето място, може ми защото шофирането все пак си е Марсова работа и във вените на някои от тях определено тече бензин. Все пак въпреки вродените качества, те си остават нетърпеливи и склонни към авантюри, което им осигурява място в челната тройка. Обикновено те са много умели водачи, но целеустремеността им и водещия принцип Винаги пръв зад волана могат да се превърнат в беда. Те възприемат живота като състезание и са готови да го пожертват, за да докажат правотата си, но както знаем шосето не е подходящата сцена за изясняване на взаимоотношения. Все пак заради бързите си реакции и способността си да посрещнат  критичните ситуации с адекватни постъпки, те отстъпват място на Водолеите и Везните, за което поклон! И дано това не ги амбицира да завоюват първенството и в тази класация. Няма да им бъде трудно, тъй като са врели и кипели в състезанията.

Още една изненада ни поднасят този път Рибите, които са уж разсеяни и със забавени реакции, но се нареждат едва на четвърто място. Може би поради тясната си връзка с Бога, имат и по-голяма защита свише. Шегата настрана, но съм сигурна, че при такава разсеяност и мечтателност всъщност интуицията им неведнъж ги предпазва от беди и недоразумения на пътя. Но все пак са заели почтеното четвърто място. Специалистите, провели изследването не дават повече подробности, но съм сигурна, че голяма част от катастрофите с участието на Риби са по време на извънградско шофиране. Монотонното движение, смяната на пейзажите са все възможности да се замислиш и да повитаеш из облаците, а богатото им въображение в такива случаи може да ги отведе далеч от реалния свят, дори и ако се движат по скоростен автобан. Така при настъпване на критична ситуация ,тях просто ги няма и им е необходимо време, за да се пренесат отново в настоящото. С годините се научават да го правят бързо, няма и да забележите, но както казахме на пътя всяка секунда може да бъде решаваща. Разбира се, винаги могат да разчитат на интуицията си,  която безпогрешно ги води, но резултатите от проучването сочат, че биха спестили и на себе си и на околните доста усложнения, ако използват времето докато шофират за упражнения по присъствие тук и сега. Още повече, че това ще им бъде полезно и в останалите житейски области.

На пето място се нареждат Скорпионите. Тук място за изненади няма, макар че и те като Овните могат да се почувстват недооценени. Те също са Марсови чеда и съответно нелоши шофьори поради присъщата им увереност и способността да владеят положението и продължително да съсредоточават вниманието си на нещо. Скорпионите са надарени с най-бързите реакции в Зодика, в екстремални условия плуват като в свои води, а досетливостта им и способността им да преценяват ситуациите е повече от завидна. И всичко това се изпарява в момента, в който някой им отнеме предимство или просто ги изпревари. Такова поведение независимо в живота или на пътя никой себеуважаващ се Скорпион няма да допусне, камоли пък да прости. Започва гонка на живот и смърт, все едно "под небето място за двама ни няма". И въпреки, че няма такива любители на риска, въпреки че умеят да се движат по ръба и да балансират над бездната, зад волана те са изключително опасни. При това най-вече за себе си, тъй като според статистиката най-често те са участници и потърпевши от тежки катастрофи с латентен изход.

Шестото място заемат Телците. Много добро постижение, тъй като те са най-големите индивидуалисти и обикновено не проявяват никакъв интерес към нещо, което не ги касае непосредствено. Вероятно това им осигурява и попадането в златната среда(не само любовта им към златото). Интересна подредба, тъй като по неотстъпчивост си съперничат единствено със Скорпионите, но вероятно поради присъщата им инертност и силно развитото чувство за самосъхранение, този път са им отстъпили по-предната позиция. Те са също толкова упорити, но доста по-внимателни и не поемат излишни рискове. Веднъж поел по пътя, достойният телец тежко и уверено се движи по него, вероятно не намира смисъл да следи поведението на останалите шофьори, освен на тези, които се движат непосредствено преди и след него. И нищо не може да го спре! Дори пътната сигнализация и светофара! Според статистиката най-често Телците преминават на червено и така предизвикват ПТП. Вероятно заради присъщото им упорство и вродената им склонност да се съпротивляват на промените. А може би проявяват същността си на Бик и възприемат червения цвят като сигнал за атака.

Свободолюбивите и склонни към авантюри Стрелци заемат седмото място. Вероятно заради вродените им умения бързо да преценяват ситуациите и да се нагаждат към постоянно променяща се ситуация на пътя, те успяват да избегнат много рисковани ситуации. Стига да не са увлечени в разговор, в който разпалено демонстрират дълбоките си познания по всички въпроси. Специалистите, провели изследването, забелязали че  причината за повечето от ПТП-та възникнали по вина на Стрелци, са увлекателните разговори, които те са провеждали в този момент. За щастие, пак по същата причина, те рядко се движат с високи скорости, поради което понасят и причиняват най-честа само материални щети. Нещо, което вроденото им великодушие лесно може да компенсира.

Осмото място заемат Козирозите, което вероятно ще изненада най-вече тях самите. Убедена съм, че в полето на тяхното съзнание, катастрофите са нещо, което се случва на останалите водачи. Не са изключително хладнокръвни, винаги тук и сега, което им помага да уцелят точния момент и да не пропускат изгодна ситуация, от която биха имали полза по време на движение. Но "На пътя както и в живота е пълно с недисциплинирани и некомпетентни хора, но слава Богу - ние не сме сред тях". Е да, ама не- все пак са кардинален знак, а когато един козирог има цел, желае да я постигне във възможно най-кратки срокове. Така учудващо на пръв поглед, но всъщност съвсем логично, най-честата причина, поради която катастрофират е високата скорост. Да не им се надяваш! И продължават да твърдят, че няма по-дисциплинирани и търпеливи от тях!

Девите са отстъпчиви и едва ли ще се разсърдят на експертите, че са ги класирали едва на девето място. И те като Козирозите, вероятно въобще не очакват да намерят място в подобна класация. Та нали съвестно спазват всички знаци, ограничения и правила!? И на мравката път правят. Е да де ама тъкмо поради тази си галантност стават причина за катастрофи. Защото като натиснеш рязко спирачките, за да дадеш път на лястовичката, този, който се движи зад теб рядко има време да реагира. Да не говорим, че са толкова концентрирани да следят всички детайли в движението около себе си, че пропускат опасности, видими от далеч, които всички отдавна са забелязали-като стеснения на пътя или отклоняване на движението.

Десетото място заемат Раците. Да вярно, изключителната им емоционалност ги прави ненадеждни на пътя, но онова, което им помага най-много от всичко да влязат в челната тройка на безаварийните е страха, който очевидно на пътя се превръща в предимство. Те са така заети със самосъхранението си, че често проявяват излишна предпазливост, но убедена съм, в критични ситуации, когато са принудени да действат природата на кардиналния знак, няма как да ги подведе и те отговарят с бързи и безпогрешни реакции.  Любопитна подробност е, че според експертите раците са онези досадни шофьори, които надуват клаксона с повод и без повод. Защо никой не знае, но хладнокръвието със сигурност не им е присъщо, така че вероятно имат куп съществени причини за това.

Ако има място където Близнаците моментално се излекуват от вродената си инфантилност и безхаберие , то е зад волана. Все пак техния знак по презумпция управлява движението и по време на шофиране у тях като чели настъпва пълно преобразяване. Просто се сливат с движението. Причината, поради която все пак допускат ПТП е тяхната разсеяност разбира се, поради която рядко, но все пак възможно просто не успяват навреме да реагират на набезите и грешките на останалите участници в движението. Така се нареждат на достойната 11 позиция, отстъпвайки приза на безаварийността на Лъвовете

То кой не би отстъпил на Лъва.Тук изненада няма. На Лъвовете са присъщи както бързите реакции, така и умението да се контролира ситуацията. Те са толкова спокойни и уверени в себе си, че въобще не е учудващо, че не срещат никакви проблеми на пътя. И статистиката го потвърждава. Убедена съм, че вродената им царственост пробива дори бронята на автомобила, така че някак си естествено всички им дават предимство, а дори и да не е така, те не чувстват нужда да демонстрират първенството си. Е, царят си е цар!