„Галъп интернешънъл”: 47 % от българи подкрепят окупацията, 39% - не

65% от анкетираните нямат доверие в кабинета

Хората с по-ниски доходи и образование, на по-висока възраст, привържениците на БСП и ДПС, са в по-голяма степен привърженици и на правителството.

Студентската окупация се подкрепя от близо половината от българите. Започва нов етап по отношение на общественото съзнание - наблюдава се повишаване на обществената тревожност, сочи последното изследване на „Галъп интернешънъл". Новите форми на протести от края на октомври оказват голямо влияние – нараства подкрепата за протестите, желанието за предсрочни избори, искането за оставка на кабинета.

Повече от 70% от българите са песимистично настроени за това накъде отива България. Съотношението доверие – недоверие към правителството  е - 26 срещу 65%. Сходни процеси се наблюдават и по отношение на доверието в голяма част от политическите личности - от различни политически сили, но най-вече от средите на управляващите.

Пушенето в заведенията не среща широка обществена подкрепа. 60% смятат, че не е добре да може да се пуши в заведенията. 31% са на обратното мнение.

Не среща одобрение и продажбата на земя на чужденци - близо 70% смятат, че не е добре земя в България да може да се продава на чужденци.

Макар 60% от хората да са съгласни, че бежанците са изпаднали в беда хора и е човешко да им помагаме, над половината от респондентите се съгласяват и с твърдението, че не е справедливо България да отделя пари за бежанци.

Близо половината от респондентите пък откриват в бежанския поток заплаха за националната сигурност на България. Още по-категорично изглежда убеждението, че голяма част от влизащите у нас като бежанци всъщност са нелегални имигранти, които не са от Сирия. 60% от респондентите са съгласни с това твърдение, докато само 10% не са.