Бургас става културния ускорител на Европа

На 10 декември градът ще защити кандидатурата си за Европейска столица на културата 2019

"Бургас – Културен ускорител" - това е мотото на концепцията, с която градът ни се бори за титлата Европейска столица на културата 2019. В началото на следващия месец Бургас ще защити кандидатурата си и ще стане ясно дали ще продължи в следващия етап на надпреварата.

"До момента Бургас има всички шансове да спечели титлата. МототоБургас – Културен ускорител“ е вдъхновено от Големия андронен колайдер в Европейския център за ядрени изследвания (CERN). Културният ускорител събира, задвижва и сблъсква различни елементи на нашата среда, а сблъсъците водят до раждането на нови форми и проекти", обясниха нестандартната концепция от общината.

По модела на колайдера пък местният културен ускорител работи с нетрадионните компоненти - потоци, сфери и проекти. Потоците включват: културна индустрия, знание, социални иновации. В графата "сфери" влизат град, територии и измерения, креативни потоци, хора и следваща стъпка.

"Сферите са местата, в които потоците се сблъскват, а от тези сблъсъци се раждат проектите. Именно те формират програмата от събития за 2019 година", допълниха от местната администрация.

В началото на следващия месец, на 10 декември от 14 часа пред жури от 13 независими експерти Бургас ще защити своята кандидатура за Културна столица на Европа.

Шест италиански града вече преминаха на втори етап в надпреварата, това са Каглиари, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Един от тях ще спечели престижното звание, заедно с града, който бъде избран от България. До края на годината ще станат ясни и родните претенденти.

Преминалите на следващ етап кандидати ще бъдат посетени през 2014 г. от експертното жури, което на място ще се запознае с града, с неговите специфики и възможности. След това до края на 2014 г. ще стане ясен окончателният избор на града–победител. Той ще има четири години, за да подготви целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.