3 автобуса с протестиращи тръгват от Бургас за митинга на КНСБ в София

Началният час на тръгване е 05:00 ч.

Приблизително 150 души от Бургас и региона ще се включат в националното шествие- митинг на КНСБ в София утре, съобщи пред радио „Фокус” Здравко Тошков, председател на синдикалната структура в Бургас. Протестиращите ще се извозват с автобуси, коли,микробуси. Началният час на тръгване е 05.00 ч.

„Ние колони няма да правим, защото превозните средства тръгват от различни точки. Трудност може да има в София поради задръствания и се притесняваме дали ще стигнем навреме”, каза още Тошков. В 12.30 часа ще започне митингът пред Народното събрание. Той е насрочен за утре, защото комисията по бюджет и финанси ще разглежда проектобюджета за 2014 година. Хората, които ще се включат в митинга от Бургас са работещи в железопътния транспорт. Те ще пътуват с БВЗР "Чайка" в 5.20 часа.Ще има хора от здравеопазването, които ще сформират отделен блок по време на шествието. Ще има хора от образованието, от културата, миньори, енергетици, от организацията на транспортните синдикати и други. Като цяло националното шествие митинг ще бъде с участието на членове на КНСБ, симпатизанти .

„Ще има и такива, които ще искат да се включат и в София, които са от реалния бюджетен сектор”, добави Тошков. Исканията на синдиката са основно за доходите на работниците. „Това не е национална стачка, а е национално шествие митинг. На второ място говорим ,че в бюджет 2014 не е намерило място нашето искане и обещано нещо от управляващите преди изборите за въвеждането на необлагаем минимум на работни заплати, които са с обща сума 400 лева. Това са доходите на т.нар. от нас работещи бедни, които в национален мащаб са около 500-600 хил. души.

С въвеждането на този необлагаем минимум ще доведе до 1/13 заплата, като се върне 10% данък общ доход. Има изразено недоволство от страна на КНСБ за параметрите на внесения проектозакон за бюджета на РБългария. Недофинансирането на браншови отрасли ще доведе до напрежение в здравеопазване, образование, български пощи, системата на БДЖ. Вече се говори, че ще се увеличават билетите и ще се увеличат и заплатите. Има за какво да бъдем чути на това национално шествие митинг”, каза още Тошков.

По-рано днес стана ясно, че таксиметрови шофьори от три бургаски фирми ще се включат активно в планираното за утре национално шествие.

Както БургасУтре вече писа исканията са за отмяната на явяването на изпит за водач на три години, специален психотест всяка година, глоби за просрочено време, патентен данък, отнемане на книжката за шест месеца след няколко наказателни постановления.