Политическата ситуация в България се отразява тежко върху оценките на Германия и Брюксел за страната

Тревожното състояние на политическата ситуация в България се отразява изключително тежко върху оценките както на Германия, така и на Брюксел за страната ви. Това заявиха заместник-председателят на фондация „Ханс Зайдел“ и депутат от парламента на Бавария проф. Урсула Менле и ръководителят на отдел „Средна, Източна и Югоизточна Европа“ във фондацията д-р Клаус Физингер на среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Срещата се проведе в Будапеща в рамките на международната конференция „Сигурност и стабилност в Югоизточна Европа“.

От своя страна Цветан Цветанов запозна д-р Физингер и проф. Менле, която е и бивш държавен министър на Бавария, със сложната политическа ситуация в страната и ги информира, че българските граждани вече над 150 дни протестират ежедневно с една единствена цел – провеждането на предсрочни парламентарни избори. Според Цветанов именно българските граждани са тези, които могат да формират парламент с голяма и стабилна представителност, но само чрез висока избирателна активност. Само по този начин ще могат да бъдат преодолени лошите за страната ни последствия след извършените внушения и манипулации, които бяха извършени в деня за размисъл и на 12 май 2013 г., подчерта Цветанов.

Проф. Урсула Менле и д-р Клаус Физингер обсъдиха със зам.-председателят на ГЕРБ и съвместните действия с фондация „Ханс Зайдел“ през 2014 година. Цветан Цветанов благодари на германските си колеги за дългогодишната съвместна дейност, която ни дава възможност в България да се обсъждат и формулират успешни секторни политики, чрез помощта и на експерти от Германия и Европа. Менле и Физингер дадоха висока оценка и за предстоящата кръгла маса за професионалното образование. По време на срещата особено внимание беше отделено на организирането на кръгла маса за секторите „Сигурност“ и „Реформи в съдебната система“. Тримата се обединиха около разбирането, че подобни дискусии заедно с експертизата и добрите практики на Германия биха могли да помогнат за изработването на една бъдеща успешна управленска програма за България.

По-късно днес в рамките на конференцията заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще изнесе доклад на тема „Организираната престъпност и корупцията като заплаха за демокрацията и пречка за европейска интеграция“.