Пациентски център за болни от ангиоедем отваря врати в Пловдив

Единственият в страната пациентски център ще е свързващо звено между пациентите и здравните институции при осигуряване лечение на засегнатите от рядката болест.

Единственият в страната пациентски център, чиято цел е да обслужва и консултира семейства засегнати от рядкото заболяване наследствен ангиоедем, ще бъде открит днес от 11.00 часа на ул. „Капитан Райчо”50 в Пловдив. Центърът ще е свързващо звено между пациентите и здравните институции при осигуряване лечение на засегнатите от рядката болест.

Болестта се дължи на количествен и качествен дефицит на протеин от системата на комплимента, означаван като С 1-естеразен инхибитор. Това вещество осигурява стабилността на кръвоносните съдове в организма. Вследствие на тази нестабилност по цялото тяло се получават огромни и болезнени отоци.

В центъра ще консултират пациентите специалист УНГ, психолог, социален работник и свещеник, от когото желаещи ще имат възможност да получат и православна психотерапия. При нужда социалния работник ще посещава фамилиите и ще се запознава в детайли с нуждите им и пречките, пред които са изправени болните.

За вбъдеще ще се предлагат и различни видове терапия /арт и музикотерапия/, за да се работи в посока на възстановяване на психическите травми при тези семейства. Периодично ще се изработват и попълват анкетни карти за състоянието при болните на различни етапи от ползване на лечение и ще се следят резултатите от промяната им в начина на живот и личната интеграция. Центърът ще е свързващо звено между пациента и здравните институции при осигуряване лечение на засегнатите от болестта в страната ни.