Журито за площад "Централен" избрано, чакат се проектите

Мисия Пловдив

20-11-2013, 14:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подземна галерия ще има под шадравана на площада (обновена)

Площад "Централен" – новият Царевец?

Журито на конкурса ще е международно, като самото оценяване ще се проведе на два етапа

Конкурсът за проектиране на площад „Централен” ще бъде обявен на 29 ноември в рамките на Sofia Architecture Week. Това обяви днес по време на представянето на форума програмния директор на събитието Бойка Огнянова. Журито на конкурса ще е международно, като самото оценяване ще се проведе на два етапа. Според организаторите, идейният проект за това как да се обнови площадът вероятно ще бъде готов до пролетта на следващата година.

От община Пловдив в началото на месеца стартираха конкурс за проектиране на фасадно и функционално-архитектурно изменение на сградата на бившия партиен дом на площад „Централен” 1 в Пловдив. Сред очакванията от проекта на стойност 95 хил. лв. е да се осигури панорамен изглед от покрива на сградата, както и панорамен асансьор. Идеята е сградата да се впише в заобикалящата я среда, като конкурсът е част от цялостната идея за обновяване на площад „Централен“.

От общината продължават да търсят решения за цялостния изглед на мястото, на което съжителстват съвременен градски живот, археологически разкопки, бивш социалистически партиен дом, поща-мастодонт и централeн градски парк. Характерното за конкурса е, че първо се питат гражданите и след това ще се пише задание. За целта, наред с обществените обсъждания, които ще продължат да се организират в Пловдив по темата, от общината пуснаха и онлайн анкета на сайта си. До момента близо 1300 души са дали мнението си за това как да изглежда централната градска част.