Сезираха Прокуратурата за тежкото финансово състояние на болницата

21 млн.лв. са задълженията на МБАЛ, 100 "мъртви души" получават заплати

Председателят на Обществения консултативен съвет и Областен управител Живка Аладжова и зам.-председателите  Валентин Вълков и Мирчо Христов внесоха днес сигнал в Окръжна прокуратура за проверка на МБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора.

Сигналът е на основание Решение от заседание на Съвета. До изготвянето на сигнала се стигна след като проф. Петрана Чакърова - изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”,  представи информация за тежкото финансово състояние на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” на 24-ти октомври 2013 год. 

Докладът открои няколко направления с тревожни данни за наличието на извършвани нередности в Болницата. Проф. Чакърова цитира  наличието на 100 ,,мъртви души’’, видно от ведомостите за заплати, това е медицински персонал, получавал трудово възнаграждение без никога да са работили в  лечебното заведение. Изпълнителният директор  на Болницата направи анализ на икономическите показатели, съпостави приходите и разходите от м.януари до м.септември 2013г. При направеното сравнение, анализът показа, че през всички тези месеци е налице загуба в рамките от 80 677 лв. до 412 916 лв, пише в сигнала. Същевременно са раздавани огромни суми за Допълнително материално стимулиране, но само на персонала на отделенията от бившата МБАЛ. Към момента общият размер на задълженията е 21 млн лв.

Според ръководството на МБАЛ ,,Проф. д-р Ст.Киркович'' АД са сключвани договори, които не са особено изгодни във финансово отношение за лечебното заведение. Не се е осъществявал  и контрол от предното ръководство върху обществените поръчки. Нереализираните плащания в рамките на последните години са довели до огромни задължения, като едно от тях е натрупаната сума за електроенергия в размер на 816 565 лв. Проф. Чакърова обясни, че финансовият анализ, който е направен сочи перманентно и нецелесъобразно ,,източване’’ на средства от МБАЛ, без никаква  заинтересованост и отговорност от ръководството. 

"Ние, като гражданско общество, искаме прокуратурата да си свърши работата. Ще следим за сроковете на преписката в Прокуратурата и ако се наложи, ще сезираме и Главния прокурор", каза Аладжова пред журналисти. "Надяваме се Прокуратурата да направи пълна проверка, която да докаже как през последните няколко години е управлявано здравното заведение", допълниха Вълков и Христов. 

Ръководството на Обществения консултативен съвет се срещна с окръжния прокурор Константин Тачев. По думите на Тачев, още днес следобед ще бъде определен наблюдаващ прокурор, срокът за такава проверка обикновено е един месец, но при необходимост може да бъде удължаван до три месеца. 

Сигналът е внесен на основание чл.211 от НПК, с  оглед на компетенциите  и правомощията на Окръжна прокуратура, както и с цел разкриване на обективната истина и наказване на виновните лица.