Вълнуваща археологическа зима очакват в Созопол

Туризъм

21-11-2013, 13:49

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Созопол зове: Гласувайте за мощите на Кръстителя!

Досегашните разкопки установиха, че кулата всъщност фланкира неизвестна досега входна порта в града

Вълнуващ археологически сезон очакват в Созопол въпреки идващата зима. Министерството на културата  отпусна допълнително 150 000 лева за разкопки и учените ще могат да продължат работата си на т.нар. Северна кула на северният бряг на Созополският полуостров. "Досегашните разкопки установиха, че кулата всъщност фланкира неизвестна досега входна порта в града. На това място отвесният бряг на древния град се снишава и дава възможност да се изгради малко пристанище, използвано и досега от созополските рибари", каза пред агенция "Фокус" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Той обясни, че древните предшественици са могли да стоварват там улова си, буквално в центъра на града, вместо да обикалят дългия близо два километра бряг на созополския полуостров и остров Св. Кирик, за да влязат в централното пристанище на града-държава, което е било там, където е и днес. В епоха, когато рибарските лодки и корабите не са имали мотори, това е било трудоемка работа и е ставала или с платна или с гребане, когато не е имало вятър.
Проф. Димитров смята, че археолозите ще достигнат до най-древните пластове на града, основан преди 2630 години, т.нар. архаичен период – за това имало сериозни индикации при досегашните разкопки.
Една част от средствата ще се използуват и за частична реставрация на портата и кулата по одобрен проект на арх. Юли Фърков от Министерство на културата и НИНКН. Макар и само частично реставрирани през миналото лято, двата обекта се превърнаха в притегателно място за десетки хиляди туристи.