Созопол зове: Гласувайте за мощите на Кръстителя!

Остават само няколко дни до 17 ноември, когато приключва гласуването за чудесата на България

Мощите на Свети Йоан Кръстител заеха трето място в Националната класация „Чудесата на България“, която ще определи откритието на хилядолетието с най- голямо обществено, историческо и археологическо значение. Откритието, което направи проф. Казимир Попконстантинов на остров Св. Иван стана №1 на първото издание на престижната класация за откритие на десетилетието преди две години.

Мощите на светеца-закрилник на Созопол направиха чудо ,като отвориха сърцата на стотици хиляди българи и чужденци за неговата святост и за християнските ценности,дошли да се поклонят в древния град. Сега е наш ред, на всички нас, да направим ново чудо и да най-великото откритие на всички времена да заеме достойното първо място в класацията „Чудесата на България“.

Остават само няколко дни до 17 ноември, когато приключва гласуването за чудесата на България. Нека всички, които почитат светостта на Йоан Кръстител, обичат Созопол и  вярват в чудото на Кръстителя да дадат своя вот като гласуват, зоват от созополската община.

Мощите на Свети Йоан Кръстител бяха открити през 2010 година на созополския остров Свети Иванотеки панапроф. Казимир Попконстантинов. Реликвата изникна по време на разкопки сред руините на средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча".Предполага се, че костите са били пренесени през IV векнаостровнияманастиркрайСозополотПатриаршията в Константинопол. Сега мощите се съхраняват в созополския храм "Св. св.Кирил и Методий" и се излагат за поклонение всяка неделя.
Откритието е с изключително значение зацяла България и целия християнски свят.Има високанаучна стойност, доказана чрез изследвания в Оксфорд и популяризирана с филм на National Geographic Channel, излъчен и поред други световни ТV.Десетки хиляди туристи от България и от цял свят посещават Созопол, за да се поклонят на мощите, с което градът се превърна в една от най-желаните дестинации на културно-историческия туризъм в България.