Атанас Атанасов: Всичко това се прави с цел да се сплашат хората

Сутрешен спор се състоя в студиото на Нова телевизия

Ген. Атанас Атанасов от ДСБ и Гергана Алексова, общински съветник от БСП, коментираха ситуацията с ограничителния режим на придвижване в столицата и проверките на документи, от които се оплакват много софиянци.
"Как може да се иска лична карта в 21 век, да не живеем при комунизма, да имаме софийско жителство и да се „проверяваме“ на всяка крачка в София?“, заяви Атанасов.
„В София полицаите си играят с гражданите на „котка и мишка“. Столицата ни отдавна е парализирана от протести. Оказва се, че в случай, когато не е подадено уведомление до кмета, че ще има митинг, шествие или събрание, за да има уведомителен режим, компетенцията е в ДАНС и МВР да преценят как за заградят обектите за национална сигурност, министерствата, Народното събрание“, каза на свой ред Гергана Алексова.
Тя каза още, че на нея също са и проверявали документите, докато отивала на работа и в това не намира нищо нередно.

„Не знам кой откъде минава, но дайте да говорим конкретно. Това не е вярно, което говорите тук. Законодателно зоните за сигурност в София са 3. Нека не спорим, моля ви се, защото влизате във води, които не са ви ясни“, заяви ген. Атанасов.
„Нищо такова. Ако вие искате да биете някого, но не искам да замесвате нас в това“, заяви Алексова.
„Всичко това се прави с цел да се сплашат хората. Защото там, където е общината – на „Московска“, никога не е имало шествия. Жълтите павета са окупирани от полиция и това се прави с внушение да се всява страх у хората. Това е План за респектиране на протестиращите и той има няколко елемента. Единият от тях е властта да демонстрира сила, а не да се поддава на натиска на протестиращите. Това е устно разпореждане. Кой ще се подпише под такова нещо, което утре може да го уличи? Това са недопустими неща!“, заяви разпалено Атанасов.
Той допълни, че „гражданските патрули на бръснатите глави" действали вече по разпореждане на полицията. „Ние ще изпратим конкретен сигнал – как се нарушава Закона за събранията и манифестациите. Периметърът около сградите е изтеглен с 200-300 метра напред“, каза ген. Атанасов и допълни, че мотивите на протестиращите не са хулигански, а политически.
"Държавните мъже не са идентифицирали най-голямата заплаха за сигурността на Консултативния съвет, която в момента е правителството, което не иска да подаде оставка и провокира хората", завърши Атанасов.