46 двойки в Бургас подпомогнати от фонд "Ин витро"

Средствата за 2013 г. са били 100 000 лева или с около 50 хиляди лева по-малко от предходната година

46 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати със средства от общинския фонд „Ин витро”, още 22 са одобрени, но ще получат помощ през следващата година, тъй като парите по фонда за тази година са изчерпани, съобщи пред  радио „Фокус” общинският съветник д-р Антонио Душепеев, който е председател на Комисията за финансово подпомагане на процедури „ин витро” на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, живущи на територията на община Бургас.
Неизплатени средства за миналата година по Фонд „Ин витро” са причина за по-ранното приключване на дейностите, финансирани по фонда за тази година. Средствата за 2013 г. са били 100 000 лева или с около 50 хиляди лева по-малко от колкото друга година. „Преди на актуализацията на бюджета имаше допълнително средства. Първо бяха 100 хиляди лева, а после се добавяха още 50 хиляди лева. Тази година това не се случи, поради очевидните икономически причини, които текат в страната”, посочи д-р Душепеев.

Тази година са подпомогнати 46 двойки. Има още 22 двойки, които не са получили пари, които през следващата година първи ще получат пари за ин витро процедури. Отделно има подадени 35 подадени молби за финансиране от момента, в който са приключили средствата до сега.
Д-р Душепеев бе категоричен за средства за ин витро процедури в общинския бюджет за следващата година ще има, но все още не е ясно в какъв размер ще бъдат те, тъй като тепърва предстои разглеждането му. По неговите думи, 150 хиляди лева е една оптимална сума за ин витро процедури.
Общинския фонд съществува от 2009 година. През годините има двойки, които са подпомагани по 3-4 пъти. По неговите, думи когато средствата са започнали да се прехвърлят от една в друга година, предимство е давано на двойки, които не са получавали финансиране до момента. За да се кандидатства за средства от фонда не е необходимо двойката да има сключен граждански брак. Няма и възрастови ограничения, за разлика от националния фонд, където има такива. Необходимо е медицинско удостоверение за репродуктивни проблеми, попълва се и декларация.