Кой и защо уби Кенеди?

50 години след убийството конспиративните теории не стихват

Днес се навършват 50 години от убийството на Джон Кенеди. Американският президент бе застрелян на 22 ноември 1963 година в Далас. Въпреки че по темата е изписано много, и до днес продължават да съществуват множество спекулации относно убийството на един от най-обичаните американски президенти. Макар следствието да доказва, че стрелец е Лий Харви Осуалд, до днес мнозина считат престъплението за неразкрито, а изводите на разследващата комисия Уорън, създадена след стрелбата – за неубедителни. Според анкети в американското общество около 80 процента от жителите на страната не вярват в официалната версия. Това се засилва още повече от факта, че самият убиец по-късно е застрелян от Джак Руби и така истината остава погребана завинаги.

Според официалната информация, при убийството на Кенеди са произведени 3 изстрела за 7 секунди. Първият от тях пропуска целта си и рикошира, като леко ранява случаен човек, вторият минава през шията на Кенеди и спира в бедрото на сенатор Джон Конъли, а третият попада в главата на президента. Според комисията, изстрелите са произведени от Лий Харви Осуалд от шестия етаж на близкото книжно хранилище. Там разследващите откриват пушка с оптика и гилзи. И до днес обаче, експерти и любители на конспиративните теории смятат, че Осуалд не би могъл да произведе три изстрела без да презареди в рамките на едва 7 секунди и че при покушението е имало втори стрелец. Изключително интересни и дори странни са и теориите за това, кой е елиминирал Кенеди и защо. Предположенията в тази насока са различни – от мафията, през американското правителство и тайните служби до Съветския съюз и дори Федералния резерв.

Според една от най-популярните версии, зад убийството на века, както го описват някои, стои мафията. Тук основен заподозрян е Карлос Марчело. Гангстерът от Ню Орлиънс е депортиран в Гуантанамо скоро след встъпването на Джон Кенеди в длъжност. Интересното е, че по това време главен прокурор на САЩ е братът на Джон Кенеди – Робърт. Само две седмици след преместването си в Гуантанамо обаче, Марчело се появява отново в Ню Орлиънс, като и до днес не е напълно известно как е успял да избяга. Не един и двама високопоставени държавни служители свидетелстват, че гангстерът открито е отправял заплахи към Кенеди. Въпреки това комисията Уорън установява, че той не е съпричастен към убийството на американския президент.

Друга популярна теория замесва ЦРУ в отстраняването на Кенеди. Според мнозина американци, напълно е възможно разузнаването да стои зад престъплението. ЦРУ е подозирано за няколко атентата срещу чужди държавни глави, като най-популярни са опитите им да отстранят президента на Куба Фидел Кастро. Според любителите на тази теория, отношенията между Кенеди и разузнаването са се обтегнали след провала при инвазията в Залива на прасетата.

Точно провалената операция е мотив и зад друга теория – че Кенеди е убит от кубинците като отмъщение. Дори наследникът на президента – Линдън Джонсън на два пъти обявява, че вярва, че именно Хавана стои зад убийството. Самият Кастро отрича обвиненията, като окачествява теорията като „абсолютна лудост”. Според него, би било прекалено опасно Куба да елиминира Кенеди, тъй като отговорът на САЩ би бил прекалено остър и унищожителен за страната му.

Времето, в което се случва убийството – ерата на Студената война, кара някои да вярват, че убийството е дело на съветските тайни служби. Това се засилва от факта, че стрелецът Осуалд е прекарал 2 години в СССР, имал е руска съпруга и връзки със съветски дипломати. И до днес някои твърдят, че КГБ е наел стрелеца да работи за тях и го е накарал да убие Кенеди.

Според друга теория Линдън Джонсън, вицепрезидентът на Кенеди, е искал да премахне президента, за да може да поеме властта. Спекулациите са, че Джонсън е искал да скрие корупционен скандал или че индустриалните магнати са му платили да убие Кенеди, защото са смятали, че ще ги представлява по-добре от него. Освен това те смятат, че вицепрезидентът се е притеснявал, че няма да бъде включен в двойката за изборите през 1964 година.

Месеци преди смъртта си Кенеди подписва указ, който дава право на министъра на финансите да издава сребърни сертификати. Това създава и поредната теория – че 35-тият президент на САЩ  е ликвидиран от Федералния резерв. Според привържениците на тази теория, американската централна банка, Федералният резерв, е контролиран от могъща тайна група международни банкери, които са се опасявали, че решението ще предаде контрола над Федералния резерв на министъра на финансите.

Има още няколко теории за смъртта на любимия президент на Америка, но най-интересна като че ли е тази, която свързва покушението със свръхестествени фактори. Според тази версия, Кенеди е бил убит, защото е проявявал прекален интерес към извънземните и е имало опасност да разкрие тайни програми на ЦРУ. Като “доказателство” се посочва предполагаемо писмо от Кенеди до разузнаването, в което той иска достъп до тайни документи за НЛО само 10 дни преди смъртта си. Твърди се, че директорът на ЦРУ му отговорил, че не е в състояние да му даде достъп до тези поверителни документи.

Вече 50 години смъртта на американския президент занимава хората по света. Неизвестните около убийството му, десетките теории, някои от които звучат меко казано невероятно, размиват сериозно истината и тя се губи в мозайката от реални събития, митове и хипотези. Така отговорът на въпроса: „Кой и защо уби Кенеди?” едва ли някога ще излезе наяве.