Какъв ще бъде кондомът на бъдещето?

812 идеи за подобряване на кондомите участваха в конкурс на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Идеята на проекта е да се намалят нежеланите бременности и болестите, предавани по полов път, чрез ново поколение кондоми.

Сред представените идеи за ново поколение кондоми са: презервативът да е от телешки жили или кожа на риба, или пък да може да "запаметява" форма и да се адаптира за конкретен мъж.

Друга интересна идея е кондомът да е с дръжчици, за да се поставя само с едно дръпване.

Фондацията подбрала 11 от идеите и ги финансира с по $ 100 000, а ако авторите успеят да ги доведат до конкретен продукт, ще получат по още 1 млн.

Учени от Манчестър разработват по-тънки, по-здрави, по-безопасни презервативи, използвайки суперматериала графен, „съобщават 24 часа“. Компания от Сан Диего предлага "колагенов кондом" от гъвкавото ахилесово сухожилие на крава, а вероятно и от рибена кожа.

В Колумбия ще бъде произведен кондом от полиетилен, който се навива като кухненско фолио. Ричард Чартоф, химик от Орегон, ще работи по дизайн от полиуретан със "запаметяваща" функция, който се обвива като допълнителен пласт кожа. Може да се добавят наночастици с антибактериални химикали.