Менашки пробождал Мария яростно и със злоба, ще лежи 25 години

Красивата брюнетка, управител на външните барове на хотел "Гларус" в Слънчев бряг, беше убита в нощта срещу 3 септември 2012 г

Убийството на 30-годишната Мария Златанова е извършено с особена жестокост и предумишлено, реши състав на Бургаския апелативен съд и потвърди суровото наказание на експолицая Михаил Менашки.
Според магистратите той трябва да прекара в затвора следващите 25 години. На толкова го осъди окръжният съд след съкратено съдебно производство през пролетта. Подсъдимият обжалва, същото направи и бащата на Мария Златанова, който поиска доживотна присъда. Майката на младата жертва е починала, пише в. "24 часа".

Красивата брюнетка, управител на външните барове на хотел „Гларус" в Слънчев бряг, беше убита в нощта срещу 3 септември 2012 г. Тя е нападната малко след като се е качила в джипа на приятеля си - футболистът от Несебър Симеон Куминков. Лекарите преброиха 7 рани, но непосредствената причина за смъртта на Мария е едно пробождане - в сърдечната област.
Пред апелативния съд адвокатите на Менашки - Станко Кралев и Росен Кожухаров пледираха, че убийството не е извършено предумишлено и с особена жестокост.
Магистратите обаче споделиха позицията на колегите си от окръжния съд. 
"Доказано без съмнение е наличието на взети предварително от подсъдимия Менашки мерки: избор на мястото, където ще причака жертвата, укриване на следите, както и създаване на алиби за времето на извършване на деянието. Последователността в действията му сочат за една планираност, подреденост и целенасоченост", се казва в съдебното решение с дата 20 ноември. 
Според присъдата налице е и другият квалифициращ признак "особена жестокост", което се потвърждава от показанията на Симеон Куминков и заключението на съдебно-медицинската експертиза. 
Магистратите изброяват поредица обстоятелства, които потвърждават това: избраното място на засада на жертвата, а именно купето на автомобил, от където тя не може да избяга, множеството удари, бързо и яростно нанесени, със злоба според свидетелските показания на Симеон Куминков.
Съдът отбелязва настойчивостта в действията на подсъдимия, който е прекратил нападението едва след нанасяне на фаталният удар в сърцето, двукратното забиване на ножа в дясната предраменница на Мария, като при изваждането му след първия е завъртял оръжието.  Подсъдимият не се е разколебал да довърши започнатото дори и при писъците на жертвата от изпитания ужас, се казва в съдебното решение.
Мотивите към присъдата на Бургаския окръжен съд, както и решението на втората инстанция съдържат пълно описание на механизма на престъплението. От тях става ясно, че на 2 септември м.г. приятелката на Михаил Менашки - тийнеджърката Маргарита, е имала рожден ден. Първоначалната идея била да празнуват в заведение, по после решили да останат в дома на свой прознат в с.Кошарица, което е на около 6 км от Слънчев бряг.
Между Михаил и Маргарита имало скандали през целия ден като тийнейджърката настоявала той да набие Мария, за да я накаже. При една от сцените Менашки извадил законно притежавания пистолет "Глок" и й казал, че по-добре да се самоубие, отколкото да направи това, което го кара. Тогава Маргарита взела пистолета и го насочила към главата си, но не възпроизвела изстрел. След това взела кухненски нож и понечила да си пререже вените. Михаил успял да измъкне оръжието и да го прибере. По-късно той ще се оправдае, че е тръгнал към "Гларус" с нож, не за да убива, а за не остави опасния предмет в ръцете на гаджето си. Менашки има право да обжалва решението на апелативния съд пред ВКС.