Цветан Цветанов: Назначението на комисар Гребенаров е политическо

2 млн. лева отиват за командировките на полицаите по границата и в столицата, посочи бившият вътрешен министър

"Колкото по-бързо се проведат предсрочни парламентарни избори, толкова по-добра перспектива може да се очертае за изпълнителната и местна власт, и за стандарта ни". Това заяви пред журналисти в Пловдив заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обаче бе категоричен, че настоящото правителство е готово на всичко, за да се задържи на власт. Той разкритикува решението да се командироват български полицаи както на границата, така и в София, като според него така се създава огромен проблем с битовата престъпност. По думите му, в страната ни в момента има много прикрити данни за завишаване на тази престъпност. "Предполага се, че на месец за командировъчни се харчат около 2 млн. лв. месечно. В момента управляващите се интересуват единствено от това как да запазят властта с полицейско присъствие в столицата, без да се интересуват от България. Тяхна цел е единствено оцеляване във властта на всяка страна", добави той.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи коментира и назначението на комисар Тодор Гребенаров за директор на Национална служба "Полиция". Според него решението за това е политическо, каквито по думите му са всички подобни назначения в сектора. Той изтъкна, че настоящото Министерство на вътрешните работи няма нито една акция в партньорство с чужди служби.

Цветанов отново подчерта, че ГЕРБ в никакъв случай и на никаква цена не би участвала в партньорство в един бъдещ кабинет с БСП, ДПС и "Атака". Както и вчера в Хисаря, като потенциални партньори на партията му той посочи формациите от център дясно, като уточни, че сегашната конфигурация, която се очертава в "Реформаторския блок" е реалистичен партньор на ГЕРБ. Според Цветанов, сегашната политика в страни като Украйна, Румъния и България е изключително тревожна. Като най-характерен пример за това той посочи ситуацията в Украйна, където се стигна до сблъсъци след решението на правителството да прекрати преговорите по присъединяване на страната към Евросъюза. Според заместник-председателя на ГЕРБ, положението в България също е тревожно, тъй като в страната ни се наблюдава едно преориентиране във външната политика. Като пример за това Цветанов посочи предложението на Атака за рестартиране на проекта за АЕЦ "Белене".

Цветан Цветанов бе в Пловдив, за да участва в кръгла маса на тема "Добри практики за подобряване на качеството и резултатността на професионалното образование и обучение в България", която ГЕРБ провежда през уикенда в града. При откриването на форума той заяви, че е изключително важно да продължи това, което е започнало правителството на ГЕРБ в сферата на образованието. „В България младежката безработица е 28%, което ни изправя пред огромно предизвикателство. Професионалните училища, при политиката за децентрализация, могат да бъдат успешни в работата си с общините и бизнеса на местно ниво. Очаквам тук да бъдат очертани и много законодателни инициативи“, посочи Цветанов. Пред участниците в кръглата маса заместник-председателят на ПП ГЕРБ напомни, че образованието е било един от основните приоритети на правителството на Бойко Борисов, но има още много цели и мерки в сектора, които ще бъдат осъществени при евентуален нов управленски мандат на ГЕРБ. „Хубаво е една партия да мине и през опозиция, за да види какви слабости е допуснала, когато е била управляваща. Тази кръгла маса има огромен смисъл, защото тук на първия ред има директори на училища от цялата страна, които станаха депутати от ГЕРБ и вече реално могат да формират политики и да участват в приемането и прилагането на тези политики“, категоричен бе Цветан Цветанов. Той изрази задоволство, че във форума участват както представители на ГЕРБ от законодателната и местната власт, така и представители на браншови организации в сферата на образованието, промишлеността и бизнеса. В кръглата маса взеха участие още кметът на Пловдив Иван Тотев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и председател на МГЕРБ Моника Панайотова, директори на училища и учители.