Бум на сифилис отчитат в Бургас

Животът

24-11-2013, 06:30

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас може да остане без Център по кожно-венерически заболявания

В страната новорегистрираните болни да 305, от тях 15% са в морския град

Бум на сифилис отчитат в Кожния диспансер в Бургас. Там са регистрирани 15% от новите случаи в страната.
През 2006 година Здравното министерство премахва наредбата и сега сифилис може да се открие при изследване преди кръводаряване, сключване на брак или желание за профилактичен преглед. В страната новорегистрираните болни да 305, от тях 15% са в Бургас.
"Тази цифра от около 60 човека в никакъв случай не отговаря, не дава никаква представа за реалната картина - много повече ще бъдат”, категоричен е директорът  на центъра за кожни болести д-р Невяна Йотова.
На фона на това диспансерът агонизира заради натрупани задължения към доставчици. До края на годината ще стигнат 50 хиляди лева. 10-те болнични легла се помещават в бараки,сторени преди 30 години, предаде Нова телевизия.
Пари за ремонт няма, заради промяната във финансирането на кожните диспансери от 2011 година. Приходите им идват от договор със Здравната каса и собствени приходи. Пациентите страдат и от отдалечеността от многопрофилната болница.
"Болните обикновено са по-възрастни,не страдат само от кожни болести. Имат и други заболявания,имаме нужда от консултации", допълва Йотова.
Издръжката на центъра струва на общината 100 хиляди лева годишно. За да не остане Бургас без кожен диспансер, се водят преговори с болницата за разкриване на ново отделение. Определени са помещения, за чийто ремонт и оборудване са необходими около 200 хиляди лева.
"Тогава естествено, центърът по кожно-венерически заболявания ще мине към ликвидация. Но това няма да стане преди да са изградени помещенията, в които да бъде разкрит подобен център", смята зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян.