Днес почитаме света Екатерина

Света Екатерина е покровителка на майките и е живяла по време на царуването на император Максимиан (ІV в.) в град Александрия. Майката на Екатерина била християнка, но скривала вярата си, самата Екатерина била девойка с рядка мъдрост и красота. На 18 години тя познавала книгите на философи и поети, изучила и лекарската наука. Скоро приела християнството и загинала мъченически в името на вярата.
Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина".

Как се тачи светицата у нас
Хората почитат св. Екатерина заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.
Рано сутринта в този ден стопанката на дома меси с "мълчана" вода (вода, налята при пълна тишина) 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца,взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!" 
Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!" "Амин! - дай, Боже!" - отвръща стопанката и гледа на нечетно число минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите.

Днес празнуват: Екатерина, Катерина, Катя, Тина и Тинка
Честит празник!