Представят тайните мисии на Мосад в книга

Книгата проследява най-знаковите и най-опасните операции в над шейсетгодишната история на израелското разузнаване.

Официалната премиера на книгата „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“ ще бъде на 25 ноември 2013 г., понеделник, от 17.30 ч. в Новотел Пловдив. Книгата на издателство „Ентусиаст“ проследява най-знаковите и най-опасните операции в над шейсетгодишната история на израелското разузнаване.

Авторът, роденият в България проф. Михаел Бар-Зоар, и областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов ще представят книгата. Премиерата се осъществява с любезното съдействие на д-р Невен Енчев, председател на фондация „Качество на живот“ – домакин на събитието, а почетен гост ще бъде президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов. Ще присъства и Яков Джераси, по чиято идея е осъществена книгата. Входът е свободен за всички желаещи да получат автограф лично от автора и да научат повече за Мосад – според преобладаващото мнение най-добрата разузнавателна служба в света в наши дни.

В резултат на задълбочени проучвания и специални интервюта с израелски лидери и агенти на Мосад, авторите проф. Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал пресъздават тези мисии с приковаващи вниманието подробности. Написана по действителни случаи, книгата ще заинтригува милиони читатели, разкривайки им тайните на Мосад. Публикувана в над двайсет страни, тя бързо се превръща в международен бестселър. „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“ разкрива подробности за появата на речта на Хрушчов в САЩ, дело на двойния агент Виктор Грайевски, за залавянето на Адолф Айхман, противоборството срещу „Черен септември“, операцията „Диамант“, убийството на Имад Мугниех, един от основателите на „Хизбула“, супероръдието на Саддам, Арабската пролет, проектът „Дир ал Зур“ и много други. Повечето от историите в книгата вече са били главната тема в общественото пространство, а други се засягат за първи път, например истината за иранското ядрено оръжие. Напрегната до краен предел, тази книга ще плени всеки читател, а любителите на криминалния жанр ще бъдат смразени от истинността на фактите в сюжета.

Проф. Михаел Бар-Зоар е автор на много романи и документални книги. Той е член на Кнесета, посланик в Съвета на Европа и бивш съветник на генерал Моше Даян. Роденият в България израелски професор е преподавал в Университета в Хайфа в Израел и в университета „Емъри“ в Атланта, Джорджия. Един от най-видните специалисти по въпросите на шпионажа. Официален биограф на Давид бен Гурион и Шимон Перес. Автор на биографията на Исер Харел, легендарния директор на Мосад, и съавтор на книгата „В търсене на Червения принц“, за войната между Мосад и „Черен септември“. Творбите на Бар-Зоар са преведени на осемнайсет езика. А с книгата си „Извън хватката на Хитлер” професорът популяризира по света спасяването на българските евреи.

Нисим Мишал е един от най-видните телевизионери в Израел. Притежава докторска дисертация по политология. Работил е в израелската държавна телевизия като политически репортер, кореспондент във Вашингтон и като генерален директор на телевизията. За петдесетата и шейсетата годишнина на Израел Мишал публикува две книги за великите събития в историята на страната, преведени на английски, френски, руски и испански. В съавторство с Шимон бен Ами, бивш министър на външните работи на Израел, пише труд за двехилядната история на еврейския народ.