Руските спецслужби ще борят шпионажа с пишещи машини

Хартията е по-сигурна от електронните носители, смятат те

Притеснени от все по-честите течове на секретна информация по света руските спецслужби са решили да заменят компютрите с пишещи машини. Една от руските специални служби е решила да закупи пишещи машини, за да записва своите секретни документи, съобщи в. "Известия, цитиран от АФП.
Федералната служба за охрана (ФСО) е обявила търг за обществена поръчка за закупуването на 20 пишещи машини. Това решение е взето след скандалите с Уикилийкс, разкритията на Сноудън и информациите, че премиерът Дмитрий Медведев е бил подслушван по време на срещата на върха на Г-20 в Лондон

"Решено е да се използват повече документи на хартия", обяснил пред вестника източник от ФСО. На въпрос на АФП службата отказа всякакъв коментар.

Според други източници, цитирани от "Комерсант", специалните служби и министерството на отбраната все още използвали пишещи машини.

"От гледна точка на сигурността всякакъв вид електронни телекомуникации са уязвими. Всеки може да засече някаква информация на компютъра си. За предпочитане е най-примитивният метод - ръкописни или писани на пишеща машина документи", заяви депутатът и бивш директор на Федералната служба за сигурност (бивша КГБ) Николай Ковальов.