22 години от смъртта на Фреди Меркюри

Според класация на MTV от 2005 г. Фреди е обявен за най-добрият певец за всички времена

Днес се навършват 22 години от смъртта на един от най-великите музиканти в новата история – фронтменът на Куин Фреди Меркюри. Той почина в лондонския си дом на 24 ноември 1991 г. от бронхиална астма, усложнена от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Ден по-рано Фреди изпраща изявление до медиите. То гласи: “Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките си. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в борбата с тази ужасна болест. Личният ми живот винаги е бил много важен за мен." 24 часа по-късно, легендата издъхва.

Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар, който тогава е колония на Великобритания, а сега е част от Танзания, в иранско семейство, изповядващо зороастризъм. Рожденото му име е Фарук Булсара. Куин печели почитатели по цял свят, като по време на съществуването си издава общо 18 албума, покорили куп класации.
Вечни са парчета "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love" и "We Are the Champions", "The Show Must Go On". Дори 22 години след смъртта си Фреди Меркюри остава легенда с творчеството си, в което има и няколко солови албума. Той е един от най-влиятелните музиканти на своето време и до днес. Според класация на MTV от 2005 г. Фреди е най-добрият певец за всички времена.

Своеобразно признание за това Фреди Меркюри получава още след смъртта си. На 20 април 1992 г. на стадион Уембли в Лондон се състоя концерт в негова памет с участие на най-големите световни звезди. Сред тях бяха Сър Елтън Джон, Роджър Долтри от Дъ Ху, Дзукеро, Пол Йънг, Сийл, Джордж Майкъл, Слаш и Аксел Роуз от Гънс енд Роузес, Робърт Плант от Лед Цепелин, Джеймс Хетфийлд от Металика, актрисата Лайза Минели, вокалът на Деф Лепард Джо Елиът, Ани Ленъкс, Дейвид Боуи, китариста на Блек Сабат Тони Айоми, Лиса Стенсфилд и други. В негова памет през 1995 г. е издигната статуя в швейцарския град Монтрьо.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът „Made in Heaven“ (Създаден в рая). Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.