Културният министър в Бургас за откриването на музей "Георги Баев"

Бургас Лайф

25-11-2013, 09:59

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Даряват лични вещи и портрети на Георги Баев на общината

Синът на художника дарява негови картини на Общината днес

Министърът на културата Петър Стоянович ще присъства на откриването на музея "Георги Баев" в Бургас.

Заедно с него на събитието ще приъстват още представители на Националната художствена галерия и фонд "13 века България", колеги и приятели на Георги Баев от цялата страна.

С уникална експозиция ще бъде открит музея на празника на Бургас - Никулден, 6 декември. Синът на художника Георги Баев - адвокат Иво Баев ще дари на Община Бургас лични вещи, награди и картини на баща си, които ще бъдат експонирани в музея. Дарението ще бъде предадено днес на кмета Димитър Николов в залата на Община Бургас.
Фондът на напълно готовия вече музей ще бъде попълнен с портрети на Георги Баев, рисувани от арх. Неделчо Карабелов и Димитър Киров, с грамоти и дипломи присъждани на Баев през годините, с негови автопортрети и рисунки. Ще бъдат дарени още палитра, четки и бои от ателието на именития художник.

Къщата на ул. "Демокрация" 6, в която е разположен музей "Георги Баев" беше изцяло обновена от Община Бургас. Експозицията ще бъде разположена на два етажа, обновен е и вътрешния двор, като идеята е там да се провеждат културни събития през лятото. Музеят е оборудван и с техника, която ще позволи и дигитално подреждане на документи, статии, лични снимки и автобиографични данни за художника.