Нови обекти в списъка на ЮНЕСКО

Мисия

25-11-2013, 14:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавна опера - Стара Загора представя Дон Карлос

Започва процедура по включване на Долината на тракийските владетели и Неолитните жилища в списъка на ЮНЕСКО и на Световното културно и природно наследство

Министърът на културата Петър Стоянович и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова се договориха да започне процедура по включване на обектите от Долината на тракийските владетели и Неолитните жилища в списъка на ЮНЕСКО и  на Световното културно и природно наследство.

За целта ще бъдат създадени две работни групи – една към министъра на културата, а другата към областния управител. „Както е известно само Казанлъшката тракийска гробница засега е в този списък и ще се търсят  възможности на тази база да се присъединят и останалите”, съобщи Живка Аладжова след среща с Петър Стоянович.  Министърът на културата е обещал да се търси съдействието на Ирина Бокова, генерален секретар на ЮНЕСКО.

На срещата днес бяха обсъдени проблемите по опазването и съхраняването на културно-историческото наследство в област Стара Загора и разширяване възможностите за включването им в промотирането на цялостен туристически продукт, като по този начин се спомага за устойчивото развитие на  района. Основно това са артефактите от Долината на тракийските владетели, Неолитните къщи в Стара Загора, които са без аналог в световното културно-историческо наследство, минералните извори в Павел баня, с.Ягода, Старозагорски минерални бани и Овощник, както и развитието на розопроизводството в региона.