„Гражданските патрули“ погнати от МВР, прокуратурата и ДАНС

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана", „самозащита", „гражданско патрулиране" и т. н.

Това се казва в съвместно съобщение до медиите направиха от Прокуратурата, МВР и ДАНС.

На 15.11.2013 г. лидерът на организацията „Национално единство” Боян Станков обяви пред средствата за масова информация създаването на „граждански патрули”, които са „инициирани на базата на законната самоотбрана” и имат за цел „идентифициране и уведомяване за съмнителни лица” в столицата.

Според организаторите „патрулирането” е съгласувано със Столичната дирекция на Министерството на вътрешните работи.

На 20.11.2013 г. е разпространено съобщение на неправителствена организация, представлявана от Петко Асенов – „Национален център за развитие на ромите в България”. Според него, „Ромски командоси създават организация за отбрана от насилие”, като на 19.11.2013 г. е взето решение за организиране на движение „Организация на малцинствата за отбрана от насилие /ОМОН/”, като „контрапункт” на гражданските патрули. В съобщението се посочва, че лидерите на неправителствената организация са провели среща със заместник - главен прокурор и с директора на столичната полиция.

На работната среща главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на ДАНС Владимир Писанчев обсъдиха информацията, посочена по-горе, както и изпълнението на задълженията на ръководените от тях  държавни органи. Анализирани са и последните данни за хода на разследванията на посегателства срещу български граждани от пребиваващи в страната чужди граждани,  както и за посегателства срещу чужденци, извършени по расови и ксенофобски подбуди.  Председателят на ДАНС е представил и допълнителна информация, събрана и обобщена съобразно правомощията на агенцията в областта на националната сигурност, относно действия на лица и организации, осъществявани в нарушение на Конституцията и законите и свързани с проповядване и подбуждане към насилие и омраза, основани на раса, народност, религия или етническа принадлежност.

Организирането на т.нар. „граждански патрули” не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията. Петко Асенов действително е провел среща през м. октомври 2013 г., по негово искане, със заместник – главния прокурор Ася Петрова, но на тема „Превенция на посегателствата срещу влакове, извършвани от роми”, след като такива срещи са били проведени с ръководствата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на БДЖ.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране” и т. н. По искане на главния прокурор, в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по ЗМВР без никакви компромиси.Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока.  Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци. Предмет на анализ за съответствие с Конституцията и Закона за политическите партии ще бъде и дейността на определени формации.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС заявяват, че ръководените от тях държавни органи ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите.