Община Стара Загора готова за зимата

Проверената техника и дежурните екипи отговарят на изискванията

Община Стара Загора има готовност за зимна поддръжка на пътищата в региона. Проверената техника и дежурните екипи отговарят на изискванията на общинския Оперативен план, констатира комисията, извършила проверка за определяне готовността на снегопочистващата техника и организацията на зимното поддържане на четвъртокласната пътна мрежа и градските улици.

С 14 комбинирани машини за снегопочистване и разпръскване на смеси, 1челен товарач и 2 000 тона магнезиеви соли за борба със заледявания разполага фирма, „Зауба” АД, с която Община Стара Загора има договор от 03.06.2013 г., за осъществяване на зимното поддържане на уличната мрежа в града.

Общинска комисия с председател Йордан Николов, заместник-кмет „Общинска собственост, стопанска политика, транспорт и екология” направи проверка на готовността на снегопочистващата техника и организацията на фирмата в пункта за зимно поддържане в кв. „Кольо Ганчев“. След направения оглед комисията констатира пропуски в част от специализираната техника и направи предписания за отстраняването им до края на месеца. Общата констатация е, че на представените машини не са инсталирани GPS устройства и не са назначени щатни шофьори на всички автомобили.

Комисията е препоръчала осигуряването на изправни (заредени) акумулатори на всички машини, разработване натехнологични карти за извършване на ежедневно техническо обслужване, технически прегледи в началото на работния ден и след работа.

До 29.11.2013 г. фирмата трябва да представи „Оперативен план за зимно почистване” и графици за дежурните екипи, ръководители на дежурните екипи, координатори за зимно почистване и информация за показанията на километропоказателите на машините. До този срок трябва да се инсталират GPS устройствата на автомобилите и необходимия софтуер за контрола им в Центъра за градска мобилност на Община Стара Загора.

Проверката е показала още, че са създадени подходящи битови условия за дежурните екипи, осигурени са им облекло, ръкавици, шапки и обувки, създадени са условия за техническо обслужване и текущ ремонт на специализираната техника.

За зимно поддържане и снегопочистване на пътна мрежа IV-ти (четвърти) клас в общината през експлоатационния период на 2013/2014 год. кметът Живко Тодоров подписа договор  на 05.11.2013 год. с фирмата “ПИ ЕС АЙ” АД. В пункта за зимно поддържане “Голеш” комисия е проверила 5 снегорина с гребла, 1 челен товарач, специална машина за доставка на горива, машина за разпръскване на химически смеси и 4 комбинирани машини за снегопочистване и пясъкоразпръскване. В база  Голеш разполагат със 150т пясък и 150т сол.

В база Богомилово са базирани един камион и 4 трактора с гребла, комбинирана машина за снегопочистване и пясъкоразпръскване и челен товарач. Базата е снабдена с 200 т. пясък и 9т. сол.

База Памукчии разполага с комбинирани машини за снегопочистване и пясъкоразпръскване, един камион и 4 трактора с гребла и машина за разпръскване на химически смеси. По техническата изправност комисията е направила препоръки и е дала срок за отстраняването им. Общите констатации показват, че на база Голеш и Памукчии има създадени условия за почивка на шофьорите и дежурните. На персонала, участващ в зимното почистване не е осигурено подходящо зимно работно облекло и обувки. Комисията е направила препоръки да се проведе инструктаж с водачите за управление на специализираната техника в зимни условия.

До 29.11.2013 г. е срокът за отстраняване на констатираните технически неизправности на специализираната техника и за инсталиране на GPS устройствата на автомобилите и необходимия софтуер за контрола им в Центъра за градска мобилност на Община Стара Загора.