Андрей Райчев: Протестите уплашиха до смърт управляващите

Борис Попиванов е убеден, че февруари ще бъде неспокоен, защото всички ще са получили високи сметки за ток и парно и ще искат оставка

По думите на Андрей Райчев по време на протестите гражданите са постигнали огромно завоевание - да изплашат до смърт управляващите. Това каза социологът по време на дискусия за българския политически живот, организирана в Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Социологът Борис Попиванов е убеден, че февруари ще бъде неспокоен, защото всички ще са получили високи сметки за ток и парно и ще искат оставка, като най-вероятно парламентарни избори преди май няма да има. По думите му през ноември в страната се е утвърдила патова ситуация, при която всяко действие среща противодействие - на протестите отговарят контрапротести, на окупацията-контраокупация, на патрулите-контрапатрули, като враждуващите лагари не могат да извлекат повече от ситуацията и затова е необходимо да се прегрупират.

Според проф. Петър Емил Митев в България предстои тежка междунационалистическа война, при която лидерът на "Атака" има един много силен коз - може да събори кабинета. Според него, Волен Сидеров е в много особена ситуация и от една страна, националистическата вълна, която се надига, е в негова полза, но в същото време тя е и в полза на неговите конкуренти. Според Митев, фактът че бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю е посетил "ранобудните" студенти, е знак че САЩ подкрепят протеста им. Той отбеляза че през ноември у нас се наблюдава втори пик на протестите и начало на нов отлив, като месецът завършва в полза на правителството.

Ако не се случи нещо катастрофално, следващите парламентарни избори най-вероятно ще бъдат следващата есен, пък прогнозира Кънчо Стойчев.

Според Стойчев протестите са най-доброто, което наблюдаваме в страната, но те трябва да се нормализират, да има конкретна, постижима цел.