Токът поскъпва с 30% – очаква ли ни познатия „горещ” февруари

Няма промяна в сметките за ток от протестите, свалили Борисов – ако има такава, да я докаже Орешарски

Директор Обслужване на клиенти в ЧЕЗ Димчо Станев посъветва абонатите да намалят потреблението си или да икономисват енергия. ЧЕЗ уведомява за предстоящи прекъсвания в електрозахранването.

Това е само началото...
Орешарски има един полезен ход – да изтегли 1 млрд. лв. заем, за да ги «налее» в губещите енергийни дружества. Така той ще опита да «задържи хората вкъщи» поне до следващата година, когато ще се проведат изборите през месец май за Европейски парламент. Сценарият е познат – тази договореност да се прехвърли на следващото правителство, за да събира негативи, когато започне да прилага необходимите реформи за оздравяване на обществото.
Процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ миналата седмица беше прекратена от ДКЕВР. Очевидно намаляването на тока не може да бъде икономически обосновано. Хората, отопляващи се с помощта на електроуреди ще усетят повече драстичния скок на цените, за сметка на ползващите парно.
Решението, взето на закрито заседание обаче не накара хората да се втурнат на улицата, за да повторят недоволството от месец февруари. Тогава последва оставка на кабинета Борисов, а днес всички стоят у дома на топло и тръпнат в очакване на поредната сметка за ток. Кой пропагандира и манипулира обществото с обещание за 5% по-ниски сметки?
Държавата и БЕХ задлъжняха с над 2 млрд. евро само за няколко месеца, но това не е всичко. Правителството планува нов дълг от 1 млрд. евро догодина.

Взимат пари, хората ще ги връщат и може би ще стоят все така на топло, пък дори и токът да поскъпне с 30%. А тези 30% са съвсем реални и никой не би трябвало да се изненада, когато през януари станат факт. Това е катастрофа във финансово отношение, понеже тези пари потъват в черна дупка и няма да има възвръщаемост.
В началото на годината по време на февруарските протести Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се самосезира по повод заключенията в доклад на АДФИ за "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Основните констатации тогава бяха свързани с факта, че много голяма част от разходите на дружеството са правени при заобикаляне изискванията на Закона за обществените поръчки.  На свързани фирми са платени 83% от разходите външни услуги и 92% от тези за доставки.

Кой нарушава Закона?
Мотивът на комисията е, че съвкупността от описаните нарушения на дружеството не могат да мотивират отнемането на лиценза за пренос и доставка на електроенергия според Закона за енергетиката.

Кой сега може да мотивира отнемането на лиценза за пренос и доставка на електроенергия? Народът!
Според регулатора нарушенията, заради които е започнала процедурата, не оказват влияние върху непрекъснатото и сигурно снабдяване с ток на клиентите на компанията и наказанието за извършените нарушения трябва да отговаря на тяхната тежест.
Кой притиска дружествата да намалят цената на тока сега и какво следва буквално след броени месеци, когато токът ще скочи значително?

Как централите в Маришкия басейн с лигнитни въглища да бъдат в нормална ситуация след като на изхода правителството настоява за ниска цена, а на входа министър Стойнев, част от това правителство, повиши цената на въглищата? Това е пропаганден трик. Явно е, че тази власт е в агония и казва на думи това, което хората искат да чуят.

 Но дали и да се повторят събитията от февруари то ще падне?
Притеснително е, че в рамките на един ден БЕХ зае 500 млн.евро облигационна емисия и още 620 млн.евро за финансиране на собственото участие в „Южен поток", което прави нов заем за българската енергетика само в рамките на един ден – в размер на 1,120 млрд. евро.

ДКВР намали тока около 8 до 10% в зависимост от различните електроразпределителни дружества – да, ама не!
Гражданите констатираха, че няма такова намаление.

 Оправданието, че са консумирали повече електроенергия този път не се връзва. В България има сезон есен, има и лято. Времето беше доста приятно и се оказа, че не е било необходимо хората да употребяват повече ток, с други думи това намаление не е обосновано - реалните сметки на хората не изглеждат по-ниски. Принципно в практиката в европейките страни липсва стремежът да се намалява и за бедни, и за богати цената на тока, а да има целево насочени енергийни помощи към социално слабите и да бъдат подпомагани именно те.
Кой има интерес да фалира енергийният сектор след като всяко взето решение днес ще доведе до нейния фалит утре?
Орешарски взима чисто политически решения, но те не са нито финансово, нито икономически обосновани. Твърде вероятно е българските дружества да бъдат продадени за жълти стотинки?
Хората са заблудени и излъгани в очакванията си.

Тези, които протестираха тогава имаха и сега имат нужда от социално подпомагане.
Явно обещанията на това правителство за стимулиране на бизнеса се отнасят за точно определен бизнес, и то като стимул за увеличаване на външния дълг на България!
Защо кабинетът на Орешарски освобождава БЕХ от данък по облигациите?
Основната обслужваща за депозити банка на холдинга е КТБ - потвърдено и от анализа на рейтинговата агенция Fitch. С КТБ е свързан и националният телеком БТК, който също се очаква да се възползва от данъчния подарък върху 400
млн. евро нов дълг.
Правителството работи здраво, но за собствените си интереси и на принципа, че щом и днес е на власт, това е огромен подарък!

Работи, но с идеята, че каквото изтегли днес е бонус, защото това ще трябва да връща утре българският данъкоплатец!