Оправдаха съветник от ДПС за купуване на гласове

В хода на делото в Районен съд-Елхово обаче не били събрани доказателства, Димов да е предлагал пари срещу пусната бюлетина

Общинският съветник от ДПС в Ямбол и бивш републикански шампион по бокс Николай Димов е окончателно оправдан по обвинение за купуване на гласове за местните избори през 2011 г.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Димов и негов помагач в предизборната кампания, че са предложили 40 лв. на пенсионера В. С., за да го склонят да гласува за кандидатката за кмет от ДПС на елховското с. Изгрев Галя Д. За изборите през 2011 г. Димов бе кандидат-кмет и водач на листата за съветници на ДПС в Ямбол, като изпълнявал и длъжността областен председател на партията. Заради това той обикалял населените места в Ямболско, където ДПС имала регистрирани участници в изборите. 
В хода на делото в Районен съд-Елхово обаче не били събрани доказателства, Димов да е предлагал пари срещу пусната бюлетина.

Пенсионерът, за когото се твърдяло, че е получил 40 лв. всъщност е бил селският председател на ДПС, на когото е било платено за работата по време на предизборната кампания. Мъжът обаче е починал след вота през октомври 2011 г. и не е бил разпитан в съдебната зала. Магистратите установили само, че Димов е предоставил на кандидат-кметицата тетрадки, блокчета, химикали, моливи и др., които да раздаде на деца от селото преди първия учебен ден, защото родителите им били бедни.

Съдът е категоричен, че обвинението за купуване на гласове е останало недоказано, заради което оправда местния парламентарист и неговия сътрудник.
"Това обвинение срещу мен бе политическа поръчка. Ето, сега съдът се произнесе окончателно, че няма нищо такова", коментира общинският съветник.
Срещшу него от няколко години се води и дело по искане на Комисията за отнеманане на незаконно придобито имущество, като на първите две инстанции искането е отхвърлено от съда, но предстои делото да влезе във ВКС.

източник: 24 часа